Ondernemingsraden en Pensioen

image_pdf

De rol van de Ondernemingsraad wordt steeds belangrijker waar het pensioen betreft. Men wil/moet serieus gesprekspartner zijn als het over pensioen gaat. Zéker daar per 1 juli 2015 het instemmingsrecht definitief wettelijk is verankerd.

Pensioen, als tweede belangrijkste arbeidsvoorwaarde, verdient derhalve zeer veel serieuze aandacht. De ontwikkelingen gaan snel, de waarde van pensioen is – zowel in geld als in verzorging uitgedrukt – hoog, de belangen (zowel op korte als op lange termijn) strategisch.

Er staat veel op het pensioenspel. Dit los van het feit of uw regeling ‘loopt’ bij een Bedrijfspensioenfonds, een verzekeraar/PPI/APF, of een Ondernemingspensioenfonds.

Wet PensioenCommunicatie
Per 1 juli 2015 is de Wet PensioenCommunicatie in werking getreden. Een heel belangrijke wet als het gaat om informatieverstrekking aan de deelnemers. Waarbij de werkgever zelfs een “spilfunctie” is toebedeeld. Gericht op allerlei ‘events’ die zich voor kunnen doen in het leven van een pensioengerechtigde.

Denkt u hierbij aan ‘events’ als samenwonen, echtscheiding, ontslag, pensionering, uitruil pensioen, deeltijdpensioen, arbeidsongeschiktheid. Maar óók, eerder stoppen met werken, langer doorwerken, hoog/laag pensioen, beleggingen en pensioen et cetera.. Gericht op de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, u dus óók, waarbij conform de nieuwe wettelijke normen deze informatie correct, duidelijk en evenwichtig dient te zijn.

En u, als Ondernemingsraad kent/dient dit geheel nieuwe proces te begeleiden, waardoor pensioenteleurstellingen bij uw collega-werknemers worden voorkomen. Een zeer, zeer belangrijke rol, ook al omdat de werkgever veelal pensioenondeskundig is en de informatie die wordt aangeboden door pensioenuitvoerders nogal te wensen overlaat (zie rapport AFM december 2014 onder downloads aan de rechterzijde).

PensioenCommunicatieTool (PCT)
Ons zusterbedrijf Akkermans & Partners Software heeft hiertoe een sophisticated tool ontwikkeld die zeer bruikbaar voor uw Ondernemingsraad is. Waarbij uw regeling tot op detailniveau ingeregeld is, waarmee u real time inzage heeft in alle aspecten van uw pensioenregeling. Inclusief alle events en hun effecten. Waarmee u de nieuwe PensioenCommunicatieWet in zijn geheel ‘tackelt’.

Alle ins and outs over de PCT vindt u hier.

Opleidingen
Vanuit Knowledge verzorgen wij 1- en 2-daagse pensioenopleidingen. Voor meer informatie hierover kunt u deze link volgen.

Pensioenmagazine Onderneming+Pensioen
Periodiek op de hoogte blijven van Pensioen? Abonneer u dan op ons kosteloze pensioenmagazine Onderneming+Pensioen.

6x per jaar boordevol met actueel en interessant nieuws. Gericht op uw rol als Ondernemingsraad. Klik in het rechter menu voor meer informatie en om u te abonneren.

Meer informatie
Geïnteresseerd in wat wij voor ú kunnen betekenen? Stuur ons dan een bericht via ons antwoordformulier of bel ons op 013-5 427 400.