Aansprakelijkheid gemeente voor fietsongeval

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt over de aansprakelijkheid van de gemeente voor een aanrijding van een fietser met een paaltje midden op het fietspad.

Een fietser rijdt op een onverlicht verhard fietspad door een bosrijk gebied. Midden op het fietspad staat een rood-wit verkeerspaaltje met aan beiden kanten naast het fietspad twee andere bruine paaltjes. Een fietser komt vroeg in de ochtend hard te val en loopt een nekwervel- en schedelfractuur op. Hij fietste met verlichting in naar eigen zeggen een redelijk tempo. De fietser stelt de gemeente aansprakelijk die de aansprakelijkheid echter afwijst. De gemeente twijfelt over de toedracht en geeft bijvoorbeeld aan dat het niet mogelijk zou zijn dat de fietser ondanks het letsel toch nog naar huis wist te fietsen.

De rechtbank vindt de toedracht echter voldoende gesteld en onderbouwd door onder andere de consistente verklaringen in het ziekenhuis direct na het ongeval en logische verklaring voor eventuele tegenstrijdigheden. De rechtbank beoordeelt de weginrichting op de ongevalslocatie.

De gemeente stelt onder andere dat het paaltje nodig was om auto’s te weren. De rechtbank wijst erop dat de gemeente er niet van uit mag gaan dat niet alle weggebruikers steeds voldoende oplettend en voorzichtig zijn. Ook telt de kans dat er ongelukken kunnen ontstaan, de ernst van de gevolgen en hoe bezwaarlijk veiligheidsmaatregelen zijn. Paaltjes zoals in deze zaak zijn potentieel gevaarlijk. Het is een smal paaltje die enkel rood was geverfd met twee witte banen. Het paaltje was niet verlicht en stond niet op een verlichte locatie. Er was geen inleidende ribbelmarkering.

Het belang hiervan is al benadrukt in de CROW-richtlijnen (CROW = kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer,  werk en veiligheid). De weginrichting was dus gebrekkig en de gemeente aansprakelijk nu niet blijkt van tegenbewijs.

Een uitspraak bruikbaar voor de schadebehandelingspraktijk op aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven.

Informatie

  • Schade Zakelijk
  • Vrijdag 3 april 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas