Accidental Americans en FATCA

Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat een bank rekeningen van 'accidental Americans' mag beëindigen.

Een bank beëindigt een bankrekening van een 'Accidental American'. De (voormalige) klant weigert een Amerikaans identificatienummer aan de bank te verstrekken. Dit is nodig in verband met de Amerikaanse FATCA-regelgeving. Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de bank dit mag doen. Nederland heeft zich richting de VS gebonden om de FATCA regelgeving uit te oefenen in Nederland via een Intergouvernemental Agreement (IGA). De rechtbank vindt ook dat de klant zijn bankrekeningen kon behouden door aan de gestelde voorwaarden te voldoen. 

Duidelijk zal zijn dat de overheid met het ondertekenen van de IGA kort gezegd een hoop Nederlande inwoners met toevallig een Amerikaanse nationaliteit in de ellende heeft gestort. Veel te makkelijk wordt vervolgens gezegd dat ze dit zelf kunnen oplossen door afstand te doen van hun Amerikaanse nationaliteit of een Amerikaans identificatienummer aan te vragen. Dat kost zeeën van tijd en geld en is praktisch vaak onmogelijk. Het zou de overheid en de rechtspraak overigens ook sieren om de gevolgen van het zo nodig tekenen van de IGA niet af te wentelen op deze mensen en wat flinker te zijn richting een Staat met een volstrekt atypisch belastingsysteem. Een etiket van belastingontduiking hierop plakken is dus wekelijk absurd. Een beroep van banken op het geschonden hebben van een vertrouwensrelatie als een klant zich volledig heeft ingelezen en overgeleverd aan dit systeem is ook volstrekt misplaatst. 

De rechtbank overweegt nog wel nadrukkelijk begrip te hebben voor de ongemakkelijke en onverwachte positie van Accidental Americans. Het geschil voor de rechtbank biedt echter geen ruimte voor een breed maatschappelijk en internationaal debat hierover, hoe hard nodig dat ook is. 

Tsja, Tweede Kamerleden staan wel eens voor minder op hun achterste benen, dus wie pakt de handschoen op?

Informatie

  • Basis, Vermogen
  • Dinsdag 29 december 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas