Adviseur heeft de valse schijn van een renteverlaging gewekt

Het Kifid heeft op 13 november 2020 uitspraak gedaan of een hypotheekadviseur de schijn heeft gewekt dat een verlaging van de risico-opslag en daarmee een verlaging van de hypotheekrente mogelijk was.

Belanghebbende heeft een hypotheek. Hij heeft zijn hypotheekadviseur verzocht te bekijken of de risico-opslag kan worden verlaagd in verband met de stijgende waarde van zijn woning. De adviseur heeft aangegeven dat de risico-opslag verlaagd kan worden indien de waarde van de woning de hypothecaire geldlening overstijgt. Belanghebbende heeft naar aanleiding hiervan een taxatierapport laten opstellen.

Een verlaging van de risico-opslag en daarmee een renteverlaging blijkt vervolgens echter niet mogelijk. Volgens belanghebbende heeft de adviseur de schijn gewekt dat een renteverlaging mogelijk was, waardoor hij kosten heeft gemaakt voor een taxatierapport en in onzekerheid heeft geleefd over zijn financiële positie. Belanghebbende vordert vergoeding van de kosten van het taxatierapport en immateriële schade.

Volgens het Kifid betreft het geschil de vraag of de adviseur toerekenbaar tekort is geschoten door belanghebbende niet duidelijk te informeren over de (on)mogelijkheid om de risico-opslag te verlagen.

Het Kifid oordeelt dat de adviseur de stellingen van belanghebbende onvoldoende heeft betwist. De adviseur heeft derhalve onvoldoende duidelijkheid gegeven over de (on)mogelijkheid om de risico-opslag te verminderen en de noodzaak van een taxatierapport. De adviseur heeft onzorgvuldig geadviseerd en is daarom toerekenbaar tekortgeschoten in zijn dienstverlening.

De vergoeding van de taxatiekosten wordt toegewezen, maar de immateriële schadevergoeding wordt afgewezen.

Informatie

  • Financieren
  • Woensdag 25 november 2020

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas