AFM Klantbelasting Dashboard 2018: Hypotheken

Volgens de AFM blijkt uit onderzoek dat de dienstverlening bij risico-opslagen beter kan.

De AFM hecht er belang aan dat de klanten weten welke risico-opslag de hypotheekaanbieder hanteert en dit automatisch aanpast als dat kan. Jaarlijks meet de AFM in het Klantbelang Dashboard in welke mate banken en verzekeraars het klantbelang centraal stellen. Voor 2018 is dat voor hypotheekaanbieders gegaan over de risico-opslag bij de vaststelling van de hypotheekrente gedurende de looptijd van de hypotheek. De AFM verwacht dat de hypotheekaanbieders transparant communiceren over hoe ze een risico-opslag bepalen en hanteren tijdens de looptijd van de hypotheek. De AFM vindt dat aanbieders over de hele linie onvoldoende in het belang van de klant handelen. De risico-opslag wordt vaak niet automatisch aangepast wanneer klanten door contractuele of vervroegde aflossingen in een andere risicoklasse terecht komen. De AFM vindt aanpassing op verzoek ingaan tegen een gelijke behandeling, omdat dit zou resulteren in een voorkeursbehandeling van proactieve klanten. Ook het opwerpen van extra drempels zoals het aantonen van de actuele woningwaarde werkt ongelijkheid in de hand. Bij renteherziening krijgen niet alle bestaande klanten een tarief dat aansluit bij het risicoprofiel, terwijl nieuwe klanten dat wel krijgen. Dit zou in strijd zijn met het eensporig rentebeleid.

Tsja, best goed hoor die opmerkingen van de AFM. Wel echter lekker makkelijk natuurlijk als je zelf geen risico’s loopt over die leningen. Ook zien ze dus kennelijk graag dat ook passieve klanten een aanpassing automatisch krijgen. Het is altijd jammer dat de AFM ook passief gedrag eerder beloond dan actief gedrag aanmoedigt. 

Informatie

  • Financieren
  • Maandag 26 november 2018

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas