AFM: Neem drempels weg...

Uit het AFM-onderzoek 'Neem drempels weg opdat Nederlanders in actie komen voor hun pensioen' blijkt dat een derde van de Nederlanders minder pensioen gaat ontvangen dan hun beoogde bestedingsruimte. Door psychologische drempels en complexiteit van de materie komen veel mensen niet in actie om hier iets aan te doen. Ook het gebrek aan overzicht van mogelijke oplossingen speelt een rol.

Dit is uiteraard een open deur, hoezeer ook goed om het wederom te onderzoeken. De reden  dat Nederlanders niet in actie  komen is evident.

Pensioen wordt en blijft gecommuniceerd in 'vakjargon'. Daarnaast is het complex, met name gezien alle overgangsregimes. Alleen al dé AOW-leeftijd is onduidelijk, nu deze niet meer standaard 65 jaar is, maar individueel oploopt naar 67 jaar en daarna nog verder. Of het nu precies 68,5 wordt voor mij of 68 of 69 is nu nog niet bekend.

Laat staan het verschil tussen AOW- en (werkgevers)pensioendatum.

Verder kan ik geen keuzes maken in de meeste gevallen. Niet qua soort regeling, meer of minder (risicovol) beleggen, niet qua uitvoerder en vaak niet binnen de regeling. Zelfs niet op pensioendatum ben ik afhankelijk van de regeling en uitvoerder voor míjn keuzes.

Verder ook niet qua alternatieve aanwendbaarheid, van aankoop/aflossen hypotheek eigen woning, als deels lumpsum tot gebruik voor studieverlof en/of omscholing.

Vinden we het dan raar dat Nederlanders pas noodgedwongen geinteresseerd raken als het te laat is? Hoe dat beter kan heb ik al eens in een 3-tal artikelen beschreven over 'Pensioenmotivatie'.

Er moet dus handelingsperpectief worden geboden. Zolang dat niet gebeurd, in combinatie met duidelijke eigendomsrechten en meer eenvoud - pensioen blijft een 'zak met geld' - zal het nog heel lang duren voor dat 'het kwartje kán vallen'. Dat ligt echter niet aan de Nederlanders.

 

Informatie

  • De gewone werknemer, Pensioen Algemeen
  • Dinsdag 3 november 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas