Al dan geen aanwezigheid uitzendbeding

Ondanks het feit dat een schriftelijke vastlegging ontbreekt, is toch sprake van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding.

Actualiteit

Naar aanleiding van een boekenonderzoek bij X, die zich bezighoudt met payrolling, detachering en uitzenden van personeel, heeft de Belastingdienst naheffingsaanslagen loonheffingen opgelegd. X heeft uitzendovereenkomsten gebruikt met de titel ‘Uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding’. Indien geen sprake is van een uitzendbeding, geldt een lager premiebedrag werknemersverzekeringen dan wanneer wél sprake is van een uitzendbeding. De overeenkomsten zijn steeds aangegaan ‘voor bepaalde tijd en wel voor de duur van één kalenderweek’ en worden stilzwijgend met steeds een week verlengd. Volgens de Belastingdienst zijn de overeenkomsten daarmee gelijk te stellen met een uitzendovereenkomst mét uitzendbeding, met als gevolg dat een hogere premie sectorfonds WW is verschuldigd. Het verschil tussen de aangegeven en de verschuldigde premie is nageheven. 

De Rechtbank (Rechtbank Noord-Holland 15 oktober 2021, nr. 20/844) oordeelt dat hoewel geen sprake is van een schriftelijk vastgelegd uitzendbeding, de door X opeenvolgende weekcontracten voor de sectorindeling gelijkgesteld moeten worden met een uitzendovereenkomst met uitzendbeding. Met de opeenvolgende weekcontracten zijn in wezen arbeidsrelaties met tussentijdse beëindigingmogelijkheden (dus uitzendbeding) voor de inlener beoogd en tot stand gekomen (Rechtbank Noord-Holland 15 oktober 2021, nrs. 20/844 en 20/5378).

Meer weten?
Wil je meer weten over actuele pensioenontwikkelingen, schrijf je dan in voor:

Daar gaan we uitgebreid in op de actuele ontwikkelingen rondom pensioen en overige inkomensvoorzieningen.

Permanente Educatie: al onze E-learning, Masterclasses, Workshops en Vaardigheidstrainingen zijn geaccrediteerd voor Permanente Educatie.

Informatie

  • Sociale Zekerheid
  • Woensdag 20 april 2022

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas