AOW naar 66 jaar, let op uw ANW-hiaat pensioen

Tussen 2013 en 2019 gaat de AOW in stappen naar de 66-jarige leeftijd. Dit kan grote gevolgen hebben voor nabestaanden die nu een ANW-hiaat pensioenuitkering ontvangen. Zij hebben een uitkering verzekerd die tot de 65-jarige leeftijd doorloopt. Als straks de AOW naar de 66-jarige leeftijd, en later in 2024 naar de 67-jarige leeftijd gaat, kan er een inkomensgat ontstaan van 1 tot. 2 jaar voor deze nabestaanden.

Problematiek

De ANW-uitkering van de overheid is een uitkering voor de nabestaanden. Deze uitkering wordt verstrekt aan de achterblijvende partner indien die geboren is voor 1 januari 1950, een kind verzorgt jonger dan 18 jaar of arbeidsongeschikt is. Indien je niet in aanmerking komt voor een ANW-uitkering van de overheid, maar je hebt wel deze inkomensbehoefte kun je een verzekering sluiten. Deze wordt vaak het ANW-hiaat pensioen genoemd.

Een ANW-hiaat pensioen gaat meestal in na overlijden van de werknemer of na het einde van de ANW-uitkering van de overheid (bijvoorbeeld als het jongste kind 18 jaar wordt). De verzekering loopt dan door tot de 65-jarige leeftijd van de partner, de nabestaande.

Als straks de AOW in 2020 naar de 66-jarige leeftijd gaat, en later in 2025 mogelijk naar de 67-jarige leeftijd gaat, kan er dus  een gat ontstaan van 1 resp. 2 jaar voor deze nabestaanden. Alle lopende verzekeringen zullen op dit punt moeten worden aangepast.

PROBLEEM voor reeds ingegane uitkeringen

Maar reeds ingegane uitkeringen kunnen niet meer worden aangepast. De verzekering, met als eindleeftijd de 65-jarige leeftijd is immers reeds ingegaan. Dit treft alle nabestaanden geboren na 1955. Zij moeten er rekening mee houden dat zij tussen de 65 jarige leeftijd (meestal de 1e van de maand) en de 66-jarige leeftijd (de verjaardag) een inkomensgat hebben.

Verzekeringsmaatschappijen zijn vooralsnog niet voornemens iets aan dit gat te doen. Iets wat ik op zich kan begrijpen. Zij hebben immers een verzekeringspremie ontvangen die is afgestemd op een uitkering tot 65 jaar en niet tot 66 of 67 jaar.

De overheid lijkt ook niet voornemens hier iets aan te doen. Verder dan een oproep tot voorlichting (de nabestaanden moeten nu maar vast gaan sparen) is de overheid nog niet gekomen.

Naschrift

Staatssecretaris Klijnsma heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er voor mensen met een laag inkomen een overgangsregeling komt. Meer hierover kunt u hier lezen

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Woensdag 2 mei 2012

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas