Artikel De Financiële Telegraaf: Miljoenen kwijt aan

Miljoenen kwijt aan
nieuwe werknemers

Pensioenoverdracht jaagt
bedrijven fors op kosten

Manno van den Berg

TILBURG ? Nieuwe pensioenregels maken het inhuren van een nieuwe werknemer tot een financieel risico. Bedrijven moeten namelijk sinds dit jaar in een groot aantal gevallen fors meer bijbetalen als het oude pensioen van de nieuwe kracht meeverhuist. Zo?n waardeoverdacht kan per persoon een strop van tienduizenden euro?s tot zelfs enkele tonnen opleveren, zo waarschuwen Theo Gommer en Roos van der Velden van pensioenadviesbureau Akkermans & Partners. ?Zeker eén miljoen Nederlanders zal de komende twee jaren van baan veranderen, er komt een gigaprobleem op bedrijven af.?

Het zal je als werkgever maar gebeuren: om te groeien huur je een extra kracht in, je betaalt gezien de huidige arbeidsmarkt wat extra, een lease-auto en een dertiende maand. En geheel onverwacht krijg je weken later ook een rekening. Voor twee ton, te betalen aan de pensioenverzekeraar. ?Die twee ton was een uitschieter, maar je schrikt je echt het lazarus. Bij sollicitaties wordt er nu nog nauwelijks naar pensioen gekeken?, stelt Gommer. ?Gemiddeld zal het al snel gaan om circa 10.000 tot 20.000 per werknemer, met uitschieters naar enkele tonnen?, vult collega Van der Velden aan. Een klein bedrijf, dat mensen inhuurt om te groeien, zou juist financieel aan de grond kunnen lopen. Gommer: ?We zien nu al gevalletjes waterschade.?
Van der Velden: ?De kwestie speelt als een werknemer van een pensioenfonds overstapt naar een werkgever met een pensioenregeling bij een verzekeraar. En dat zien we in de praktijk vaker dan dat mensen van een verzekerde regeling naar een pensioenfonds overstappen.? De oorzaak is een boekhoudkundig verschil tussen pensioenfondsen en verzekeraars. Een pensioenfonds is wettelijk verplicht haar pensioenverplichtingen uit te rekenen met de marktrente. Voor waardeoverdracht is die voor 2008 gefixeerd op 4,926% (het gemiddelde van 2007?). Een verzekeraar hanteert echter een rekenrente van 3%. Dat wil zeggen dat voor dezelfde pensioentoezegging, bijvoorbeeld een uitkering van 10.000 per jaar na 65, het pensioenfonds voor een dertiger nu circa 60.000 moet reserveren, maar een verzekeraar grofweg 100.000. Bij waardeoverdracht, als een nieuwe werknemer naar de andere regeling overstapt gaat, moet de nieuwe werkgever het gat van 40.000 dichten. Het pensioenfonds geeft niet meer dan 60.000 mee.
Bijbetaling door de werkgever geeft de werknemer geen garantie op een even goed pensioen. Van der Velden: ?Ik ken een zaak waar de werkgever 120.000 moest bijbetalen, simpelweg door het verschil in rekenrente, terwijl de pensioenregeling op zich veel slechter was. Dat is toch onmogelijk aan die werknemer uit te leggen??
Hoewel er geen statistieken worden bijgehouden over waardeoverdracht, denken beide pensioenexperts dat er de komende jaren met miljoenen geschoven zal worden. Van der Velden: ?Er veranderen nu veel mensen van baan, en de aandacht voor en de informatie over waardeoverdracht is fors gegroeid.? Waardeoverdracht is voor veel werknemers verstandig, ze voorkomen dat ze overal stukjes pensioen opbouwen en daardoor een pensioenbreuk (een pensioentekort) oplopen.
Doordat de marktrente is opgelopen, is de strop voor bedrijven groot?, aldus Van der Velden. ?De politiek doet niets, omdat in drie of vier jaar tijd ook verzekeraars de marktrente zullen hanteren. Probleem opgelost. Tot die tijd is echter meer dan een miljoen mensen al van baan veranderd!?
Gommer verwacht dat bedrijven, nadat ze één keer onaangenaam zijn verrast, de pensioenopbouw van een sollicitant zeker aan de orde gaan stellen. De vraag: ?Neemt u uw pensioenopbouw mee??, zal helemaal bovenaan de lijst staan?. Gommer: ?Bedrijven zullen willen weten waar ze aan toe zijn. En dan kan het gebeuren dat ze aan de kandidaat met de minste pensioenopbouw de voorkeur geven.? Slecht nieuws voor oudere werknemers. Een ander gevolg is volgens Gommer dat bedrijven afwillen van het gegarandeerde pensioen.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie