Artikel FD Pensioen Pro: Collectieve pensioenregeling voor ZZP-ers in de maak

Wordt het wat met die beoogde ‘collectieve pensioenregeling voor ZZP-ers’ is dan de vraag? Nee, is het antwoord. Waarom niet?

 

Allereerst is het geen pensioen. Het is gewoon een vrijwillig collectief lijfrente-product. Maar die hebben we nu ook al. Waarom is het de diverse ZZP-organisatie nooit gelukt om ‘iets collectief’ te doen? Omdat ZZP-ers dat blijkbaar niet willen.

 

In het persbericht van SZW staat: ‘het belangrijkste kenmerk is vrijwilligheid’. Ik zou zeggen, de zwakke schakel is vrijwilligheid. Verder, ‘De inleg kan fluctueren per jaar’. Dat kan toch ook nu al met een normale bancaire lijfrente (ergo, dat móet op grond van de fiscale lijfrente-aftrekregels gezien de afhankelijkheid van de winst van een ZZP-er).

 

‘De gelden worden collectief belegd en beheerd’. Nou nou. ‘Er is sprake van een van te voren bepaalde uitkeringsduur’ – niet levenslang. Tjonge jonge.

 

De ZZP-organisaties willen het laten uitvoeren door een beleggingsinstelling (verhoudt zich dat primair tot de zekerheid van ‘pensioen’?), zonder winstoogmerk, waarbij de uitvoeringskosten zo laag mogelijk moeten blijven. Ja hallo, dat willen we allemaal hoor!

 

Is het dan helemaal niets? Ach, dat het makkelijker wordt om bij arbeidsongeschiktheid alvast een deel ‘terug te krijgen’ en dat een deel buiten de ‘bijstandsnorm’ blijft, ok.

Maar dat zal dan ook moeten gelden voor andere ZZP-‘pensioen’-producten.

 

Zal het nieuwe vehikel dus ZZP-ers overhalen om nu wél vrijwillig te gaan pensioensparen? Ik geloof er echt helemaal niets van.

 

Ben ik dan tegen de komst van een ‘pensioenfonds voor ZZP-ers’? Nee, vrijheid blijheid wat mij betreft. Is het een ei van Columbus of zo? Nee, absoluut niet. Kansen die er waren, zijn fors blijven liggen. Het is weer een polderoplossing. Lost het dus ook maar iets op voor ZZP-ers? Nee.

 

Waarom tot slot de staatssecr. van SZW een (fiscaal) lijfrenteproduct moet promoten en verankeren verbaast mij ook.

 

Het komt per 2015 in de wet. Tegen die tijd is de pensioenwereld een jaar verder en het ZZP-pensioenfonds al weer vergeten. Jammer. Theoretische gebrekkige luchtfietserij. Helaas gedoemd te mislukken.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas