Artikel FD Pensioen Pro: Het PensioenAkkoord, deel 2. De netto-lijfrente (is een onding!).

In mijn vorige column stelde ik dat ik voorstander ben van een aftopping van het maximaal pensioengevend salaris op € 100.000. Dat is me op veel kritiek komen te staan. Toch blijf ik bij dit standpunt. Boven de € 100.000 kan ik beter sparen dan pensioen opbouwen, premieaftrek en uitkeren zijn beide belast tegen 52%.

Toch zijn er wel wat aandachtspunten.

De netto-lijfrente lijkt mij dus vooralsnog een onding. Waarom zou ik – ten faveure  van een paar belastingcenten - willen sparen voor geblokkeerd vermogen in Box III. Dat ik in de vorm van levenslang pensioen (lees dus lijfrente) uitgekeerd krijg. Stel ik spaar in 20 jaar € 100.000 bij elkaar. Gemiddeld is dat € 50.000 vrijgesteld vermogen per jaar dan. Dan bespaar ik 1,2% per jaar, dus 20 x € 600 is € 12.000. Uiteraard een substantieel bedrag, maar ik wil liever € 88.000 handje contantje, dan levenslang zo’n € 6.250 per jaar. De vraag is nog wel hoe de netto-lijfrente er precies uit gaat zien. Als bancaire variant is het niet levenslang maar 20 jaar (met in ieder geval overgang op partner/erfgenamen), zou het als tijdelijke lijfrente mogen, dan kan ik het in 5 jaar uitkeren. Dan wordt het al interessanter.

Ook gezien de kosten moet het om stevige ‘netto-lijfrentepremies’ gaan, anders zijn de kosten te hoog.

Wel van belang is hoe om te gaan met het ‘vervallen’ van de werkgevers pensioenbijdrage over het salaris boven € 100.000.

En, belangrijker dus dan het spaargedeelte, het nabestaandenpensioen? Dat kan ‘makkelijk’ in de vorm van een collectieve nabestaandenlijfrente, waarbij de werkgever de premie op het netto salaris inhoudt. Ook moet goed nagedacht over het arbeidsongeschiktheidspensioen boven € 100.000. Enerzijds kom(t) je (partner) echt wel rond van de voorzieningen over het salaris tot € 100.000, anderzijds het blijven risicoverzekeringen, waarover wel goed nagedacht moet worden, wat de consequenties zijn van het al dan niet hebben daarvan.

Sparen is gewoon sparen, je betaalt het gewoon zelf, of je dat nu in Box I, of al dan vrijgesteld in Box III doet.

Iemand die in staat is meer dan € 100.000 te verdienen kan echt wel met zijn eigen geld omgaan. Zo niet, dan is een cursus ‘omgaan met geld c.q. financiële planning’ beter dan een netto-lijfrente. Wie dit heeft bedacht, is blijven hangen in het verleden.

In Box I bouw je dus pensioen op en maak je gebruik van de fiscale omkeerregel. In Box III spaar je en accepteer je de vermogensrendementsheffing. Voormalig staatsecr. Vermeend – de geestelijk vader van het Boxen-stelsel – draait zich spreekwoordelijk om in zijn graf als hij dit gerommel met zijn boxen beziet. Gelijk heeft hij!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas