Artikel FD Selections: En de jaren vliegen voorbij

Het ‘echte’ PensioenAkkoord dateert van juni 2010. Vóór 2015 zal het echter niet worden omgezet in wetgeving. Ik weet dat pensioen vaak een ‘langzaam’ vak is, maar…..

Wat moet er allemaal nog geregeld worden (de komende tijd/jaren)?

1.     Invoering Wet Versterking Bestuur Pensioenfondsen. Niet het grootste issue, maar toch. Zelfs de verplichting gepensioneerden op te nemen in het bestuur van een pensioenfonds loopt mede hierdoor waarschijnlijk weer vertraging op.

2.     Waardeoverdracht. Alles is al gezegd/geschreven. Laat het zoals het is, bijbetaling is dan soms een feit. Of stel het verplicht (of theoretisch: schaf het af. Lijkt mij niet verstandig).

3.     PensioenAkkoord sec (67 jaar/1,75%). Prima, wordt 2015, maar waarom dan ‘tussendoor’ per 2014 nog weer naar 2,15%? Gewoon alles in een keer, inclusief netto-staffels per 2015. Daarna niet aankomen totdat 67, 68 wordt (2020).

4.     FTK, rekenrente/UFR. Zal nog een hele toer worden dat nieuwe reëele kader. Technisch niet, maar wel juridisch/communicatief! Rekenrente/UFR: Eerst was het 4%, toen marktrente (goed), nu UFR (ook goed, maar regel het dan wel voor de komende 10, nee, doe maar 25 jaar).

5.     Doorsneepremie. Tja, past niet meer in deze tijd. ‘Afschaffen/aanpassen’ is juridisch feitelijk onmogelijk en ontneemt de basis aan de (uitvoerings)verplichtstelling. Dat zal dus een rapport worden met mitsen en maren, deskundig, maar zonder keus zullen we er niet veel aan hebben. Zal dus wel tot 2020 duren voor vervolg.

6.     Tot slot communicatie. Tegen beter weten in blijf ik ‘drammen’. Hoeveel krijg ik (vooruit ongeveer), vanaf wanneer (vooruit waarschijnlijk) en hoe verhoudt zich dat tot de norm (de nieuwe maar: 50% gemiddeld salaris laatste 10 jaar, vanaf AOW-datum) middels  rood, oranje of groen. Wil iemand meer weten: zie www.mijnpensioenoverzicht.nl., voor algemene informatie en overzicht alle eigen pensioenen en/of eigen site pensioenfonds/verzekeraar/werkgever/commerciële sites voor meer aanvullende en individuele info.

Het probleem – en misschien wel met meer zaken in Nederland – is dat we problemen/aandachtspunten wel adresseren en analyseren – ook echt deskundig – maar geen besluiten nemen. Dat is primair een politiek issue. Gezien de grote belangen van ‘ons pensioengeld’ ziet ik dat voorlopig ook niet gebeuren. Dat is jammer en niet goed. Over 5 jaar staan we dus nog kantje boord in de top 10 van beste pensioenlanden!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas