Artikel FD Selections: Oude retoriek!

Dat las ik op de AbvaKabo-site. Leest/denkt u – deskundig objectief - maar eens mee.

AbvaKabo is van mening dat het nut en noodzaak van de op solidariteit en collectiviteit gebaseerde pensioenregelingen niet ter discussie zouden moeten staan.

Waarom niet? De wereld verandert toch? We hebben toch nog nooit een grootschalige uitkeringsfase gekend. Waarom dan niet de ‘oude’ waarheden inclusief verplichtstelling objectief juist wel ter discussie stellen, los van uitkomst uiteraard!

Dan, Een pensioenmodel dat gebaseerd is op vrijwilligheid en individualiteit zal onherroepelijk tot grote problemen leiden.

Ja, maar wie zegt dat de verplichtstelling sec, met vrije keus qua uitvoer niet kan? En ‘ grote problemen’ zelfs dan nog? Zie hierna.

Vervolgens: Abvakabo FNV wil Amerikaanse toestanden voorkomen. Dat land kent individuele pensioenregelingen, waarbij men zelfstandig pensioen opbouwt (bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen). Die pensioenvermogens zijn door de aanhoudende koersdalingen zwaar aangetast. Er zijn voorbeelden bekend dat het pensioen van de ene op de andere dag de helft minder waard blijkt te zijn. Zestigers, die dachten nog slechts een paar jaar te hoeven werken moeten opeens veel langer doorwerken. Het gevolg is stille armoede onder oudere Amerikanen.

Nou, nou, hoezo subjectief en emotioneel? En, wordt het pensioen nu niet in aandelen belegd? Van Facebook tot de sigarettenindustrie?
Wel eens gedacht aan life cycle in de uitkeringsfase. Vanaf 5/10 jaar voor pensioendatum ieder jaar 10% omzetten in een uitgestelde jaarrente. Waarbij afwijken kan? Met innovatie komen we echt verder dan met het ‘falende bestaande’.

En dan: Verkeerde beeldvorming rond pensioen zet mensen op het verkeerde been. Dat klopt, maar daar doet u dus net zo hard aan mee. De pot verwijt de ketel.

Tot slot, de mooiste: Wij willen dat mensen op basis van feiten kiezen voor solidariteit en collectiviteit. Helaas, AbvaKabo, dát maken mensen anno 2012 zelf wel uit. Welkom in de nieuwe (pensioen)wereld!
U bedoelt natuurlijk: Wij willen (graag) dat mensen op basis van feiten zelf kunnen kiezen voor solidariteit en collectiviteit.

Kortom, verplichtstelling van pensioenopbouw, collectief beleggen indien gewenst en zelfs solidariteit, prima. Maar dan wel in een innovatief jasje, met meer eigen keus en eigen verantwoordelijkheid. Gaan we mensen nu slimmer maken of lekker dom houden? We zijn toch een kenniseconomie? Deze oude retoriek zal dus echt niet gevolgd worden AbvaKabo!

De volgende keer ben ik graag bereid van te voren uw pensioenteksten te becommentariëren! Kunt u er in ieder geval nog even goed over nadenken.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas