Artikel FD Selections: Wanneer eindigt de arbeidsovereenkomst?

Volgens Staatsecretaris Klijnsma mogen opgebouwde pensioenrechten op 65 jaar zonder individuele instemming omgezet in – actuarieel gelijkwaardige – rechten op 67 jaar. Volgens voormalig minister Kamp eindigt de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd normaliter op de AOW-gerechtigde leeftijd.

Tot voor kort was het ‘done’ dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigde op de AOW/pensioengerechtigde leeftijd. Deze was immers ‘gewoon’ 65 jaar. Ook de Hoge Raad heeft deze vorm van pensioenontslag geaccepteerd. Alleen als er sprake was van een bedrijfsbeleid dat langer doorwerken na de pensioenleeftijd stimuleerde liep een werkgever het risico dat werknemers niet konden worden ontslagen.

Echter, tijden veranderen. Op een vast moment full-time met ontslag gaan is niet meer van deze tijd. Diverse (kanton)rechters hebben inmiddels al zo geoordeeld, en ook de Commissie Gelijke Behandeling lijkt kritisch te worden.

Dat is ook logisch lijkt mij. Als ik een pensioenovereenkomst, vaak aanvullende arbeidsovereenkomst genoemd, aanga, met als pensioendatum 67 jaar – immers dat word ik vanuit fiscale uitgangspunten geacht te doen – dan is het toch raar dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd toch eerder eindigt?

Er zijn dan twee oplossingen mogelijk. Of ik ga het als werkgever juridisch dichttimmeren, zodat ik een werknemer toch ‘zo vroeg mogelijk’ kan lozen.

Of ik gedraag me als een moderne werkgever en ga vanaf b.v. 58/60 jaar met mijn werknemers afspraken maken hoe zij hun arbeidzame leven tot b.v. 70 jaar vorm willen gaan geven. Met deeltijdpensioen en part-time werken, demotie en minder rigide vakantiedagenafspraken (hoezo, maximaal 3 weken aaneengesloten, ik wil gewoon 6 weken vrij in de zomer….).

Het doel in een arbeidsleven is niet meer zo vroeg mogelijk full-time met pensioen te gaan, maar zo lang mogelijk parttime door te werken.

 

Voor werkgevers die dit allemaal ‘maar lastig’ vinden? Tja, tijden veranderen. Wil je dat allemaal niet, dan moet je geen mensen in dienst nemen, maar werken met ZZP-ers. Ook leuk. En voor o.a. het FNV. Dit geldt ook voor jullie!

Ik schreef al eerder in ESB: AOW is voor het moment dat je niet meer hoeft te werken – vinden we vanuit sociaal-maatschappelijk perspectief. Pensioen is voor het moment dat je niet meer wilt werken, en je het kunt permitteren. Dat kan overigens ook gewoon vóór de AOW-gerechtigde leeftijd liggen. Want ook dát is 2013: iedereen beslist zelf wanneer en hoe hij/zij met pensioen gaat!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas