Artikel FD Selections: Wat jongeren willen kan niet?..!

Uit de conclusies van het PensioenLab blijkt dat jongeren iets willen wat niet kan. Dát ze het willen begrijp ik, maar het zijn precies de Y-generatie-wensen (geboren na 1980) die ik er in lees. Charmant, maar niet uitvoerbaar. Een aantal zaken pak ik eruit.

Zo willen ze solidariteit behouden, maar toch wel Defined Contribution, met ook nog eigen keuzes qua hoogte. Verder moet de werkgever het blijkbaar regelen – want zelf tijd en energie stoppen in je eigen uitgestelde loon is teveel gevraagd?!

ZZP-ers – want dan ben je zelf verantwoordelijk - zijn blijkbaar toch zielig, dus (?) moeten ze verplicht pensioen opbouwen in de 2e pijler. Maar als dat toch individueel is, kunnen ze dat toch ook gewoon via banksparen in de 2e pijler? Zeker als er toch ook een mogelijkheid tot opting-out blijft?!

Ook willen ze natuurlijk dat pensioenfondsen meer duurzaam beleggen. Ja, dat wil iedereen, maar ook als dat – tijdelijk – rendement kost? En als ‘ik’ dat nu eens niet wil? Het is toch mijn uitgesteld loon?

Dat ze vinden dat pensioenfondsen beter bestuurd moeten worden, is eigenlijk de enige reële wens. Maar ja, dáárvoor ligt allang een bijna in werking getreden wetsvoorstel in Den Haag. Daar kun je niet tegen zijn.

Tot slot snappen jongeren de pensioentaal – indexatie, franchise, dekkingsgraad - niet en dus het UPO niet. Op zich klopt dat wel, maar je kunt er ook moeite voor doen, toch? Je hoeft namelijk niet te weten wat  het is om het te kunnen duiden. Maar ja, dáár moet je je voor inspannen en dat is nogal wat….!

Met de solidariteitseisen van de babyboomers, de individuele eisen van de X-generatie en de – dus - niet te realiseren eisen van de Y-generatie zal het nog een hele toer worden om ons pensioenstelsel te behouden. Iedereen is voor verplichtstelling, collectiviteit en solidariteit. Als het hem/haar maar het meeste oplevert. Nu blijkt dat de Y-generatie deze termen ook op haar eigen manier wil invullen, is dat de doodsteek voor het systeem.

Maar goed, misschien is dat juist de oplossing. Pensioen blijft namelijk ‘gewoon míjn uitgestelde’ loon, binnen de fiscaal- en civieljuridische spelregels spaar ik gewoon voor mijn oudedag, maak zelf keuzes waar en hoe en ‘verzeker’ (NP/AOP-PVA) indien gewenst evenals het OP in de uitkeringsfase. Hoe moeilijk kan het eigenlijk zijn?

O ja, ik ben X-generatie, met babyboom-trekjes, maar probeer de Y-generatie wel te begrijpen!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas