Artikel FFP: Hoeveel pensioen krijgt u?

Een eenvoudige vraag lijkt mij, maar toch blijkt het in de praktijk lastiger te zijn. Sinds 2010 is het aantal Nederlanders dat redelijk nauwkeurig weet hoeveel pensioen hij of zij krijgt weer gedaald naar minder dan 40%[1]. En dat terwijl er meer geld dan ooit is gespendeerd aan pensioencommunicatie.

 

Ook is opvallend dat slechts de helft – en dat zijn dan ook nog de ouderen van boven de 50 jaar – bereid is te betalen voor een goed pensioenadvies. Maar ja, als je het zelf niet snapt en je niet bereid bent om je betaald te laten adviseren, dan wordt het lastig.

Toch is het vreemd. Waarom weet iemand wel hoeveel salaris hij krijgt, hoeveel hypotheekrente hij moet betalen en weet hij niet hoeveel pensioen hij krijgt? Terwijl de informatie net zo goed is? Iedereen krijgt immers iedere jaar een Uniform PensioenOverzicht, eens per 5 jaar van slapersrechten, en je kunt op ieder moment naar www.mijnpensioenoverzicht.nl gaan?

 

Ik denk dat daarom het vooral zit in de manier van communiceren. Kijk, van mijn loonstrookje wil ik maar 2 dingen weten: hoeveel hou ik netto over van mijn bruto salaris en klopt dat. Pensioencommunicatie is veel te veel gericht op het technisch informeren van werknemers over hun pensioenregeling. Dit zal veel meer een financiële insteek moeten krijgen.

 

In de nieuwe wet pensioencommunicatie staat letterlijk dat werknemers ‘op de risico’s moeten worden gewezen’?! Het is al uitgesteld loon, dan wordt ik ook nog eens op risico’s gewezen, met informatie die ik niet snap. Tja, dat gaat dus niet lukken. Ook niet als we het digitaal gaan doen.

 

Kortom, terug naar de basis: hoeveel pensioen krijg ik, vanaf wanneer en is dat ‘genoeg’. Met kleurtjes: rood is fout, oranje het kan ‘net’, en groen is goed. Een kind kan de was doen!

 

De interviewer van BNR vroeg mij: hoe gaan we dat dan bereiken? Zoals als zo vaak gezegd: gewoon doen. Nu eens ophouden met ‘lullen’ en onderzoeken, maar gewoon actie. Volg mij maar in dezeJ.

 

En, voor dat ‘niet willen betalen’ heb ik een makkelijke oplossing: dan doe je dat niet en weet je dus niet hoeveel pensioen je krijgt…. En nu de overheid niet meer voor ons zorgt, de werkgevers ook niet (meer), ben je toch op jezelf aangewezen Doe je dat niet, dan weet je inderdaad niet hoeveel pensioen je krijgt. Doe je het wel, dan krijgt je goede adviezen, die uiteindelijk – ook na aftrek van advieskosten – een beter pensioenresultaat opleveren, dat je ook nog eens kent vóórdat je met pensioen gaat.

 [1] Onderzoek Brunel, 18 augustus 2014: Pensioencommunicatie onder de loep.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas