Artikel FFP: Toch maar aan de moestuin?

Een rare vraag zult u zeggen. Toch heeft onze – en dus ook uw – staatssecretaris van Sociale Zaken, mw. Klijnsma dit geopperd onlangs in een interview in het Algemeen Dagblad. Later bood ze haar excuses aan voor deze suggestie.

 

Op zich snap ik wel wat ze bedoeld, ik leg het hieronder uit, maar het geeft wel aan dat u van de overheid niet al te veel ‘intelligentie’ hoeft te verwachten over uw pensioen. Ik zou u dus willen adviseren het heft zelf maar in handen te nemen.

 

Mw. Klijnsma bedoelde dat het voor iedereen anders is. De een wil vroeg met pensioen, de ander met deeltijdpensioen, de derde wil best parttime langer doorwerken en de volgende heeft een eigen huis met geen of weinig hypotheek en dus na pensioendatum geen pensioenlasten meer.

 

U moet dus zelf uw ‘ei’ leggen over uw pensioen. De tijd dat iedereen ‘standaard’ met 65 jaar met pensioen ging, een partner had zonder eigen pensioeninkomen en een afgelost eigen huis is voorbij. U zult zelf keuzes moeten maken, afhankelijk van úw omstandigheden.

 

Een goed pensioen en financiële planning beginnen dan ook met het in kaart brengen van de huidige situatie. Wanneer krijgen en uw partner AOW, hoe zit uw pensioenregeling in elkaar en hebt u nog meer inkomsten te verwachten – bijvoorbeeld uit een gouden handdruk of lijfrente –, hebt u nog vrij vermogen, verwacht u een erfenis en hoe zit het met uw huis.

 

Daarna stelt u uw financiële doelstellingen en een plan hoe u dat gaat bereiken. Ik geef hierbij een aantal voorbeelden. Als u tweeverdiener bent hebt u misschien geen behoefte aan een nabestaandenpensioen over en weer. Dat betekent dat u of dat niet kunt verzekeren of dat minder pensioen hoeft op te bouwen omdat u op de pensioendatum het nabestaandenpensioen kunt omzetten in extra eigen ouderdomspensioen. Of, zoals inmiddels in vele pensioenregelingen, niet een deel van het ouderdomspensioen hoeft uit te ruilen voor nabestaandenpensioen. Of u besluit uw jaarlijkse bonus aan te wenden om extra te sparen. U gaat extra aflossen op uw hypotheek, zodat u de facto minder pensioen nodig hebt. Financiele pensioenplanning is dan ook niet meer dan in kaart brengen wat u hebt en op basis van uw wensen keuzes maken over de toekomstige inkomensstroom. Dat u daarbij altijd de keus moet maken tussen nu consumeren of reserveren voor later is misschien wel het moeilijkste. Daar kan eigenlijk niemand u bij helpen, dat zult u zelf moeten doen. Toch denk ik dat u nu leeft en dus moet genieten. Het gevolg is dan wel dat u langer moet doorwerken……maar goed, van hard/langer doorwerken is nog niemand dood gegaan zei mijn vader altijd.

 

En ja, een moestuin beginnen na uw pensioen en daardoor minder inkomen nodig hebben ís een optie. Maar alleen als ú dat wilt en leuk vindt. Daarvoor hebben we mw. Klijnsma niet nodig. Dat kunnen we zelf wel bepalen.

 

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

 

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas