Artikel FFP: Wat kan ik doen met pensioen?

De vorige keer schreef ik: “Wie heeft er geen behoefte aan ‘financiële (pensioen)planning’?”. Iedereen volgens mij. Pensioen(inkomen) is naast het eigen huis veruit de belangrijkste bron van inkomsten na pensionering.

 

Sinds 1995 hebben we al individuele & flexibele mogelijkheden als het gaat om pensioen. Mijn ervaring is echter dat er veel te weinig gebruik van wordt gemaakt. Wat kunt u dus doen met uw pensioen?

 

Allereerst mag pensioen op ieder gewenst moment ingaan. Ook al is de officiële pensioendatum inmiddels 67 jaar, pensioen mag gewoon ingaan wanneer u dat wilt. Dus op 65 jaar, maar ook op 62, 60 of 58.

 

Uiteraard moet dat wel in uw pensioenregeling staan, maar dat is een formaliteit. De werkgever moet dat maar aanpassen; het is immers uw pensioen(geld)?!

Ook krijgt u dan natuurlijk minder, zo’n 8% per jaar gaat eraf.

 

U mag het pensioen ook uitstellen. Tot maximaal 5 jaar na de AOW-datum, dus (op termijn) tot 72 jaar. Dat mag echter alleen als u doorwerkt. Gaat u parttimen vanuit een fulltime dienstverband, dan moet het pensioen ook parttime ingaan.

 

Verder kunt het nabestaandepensioen omzetten in extra ouderdomspensioen. Of vice versa natuurlijk. Vooral tweeverdieners moeten hier goed naar kijken.

 

Vervolgens misschien wel de belangrijkste, de hoog-laag constructie. In plaats van levenslang hetzelfde bedrag begint u met een hoog pensioen en na bijvoorbeeld 5 jaar zakt het. Dus in plaats van levenslang € 20.000, kiest u voor de eerste 5 jaar € 24.000 en daarna levenslang € 18.000. Dat moet binnen een zogenaamde bandbreedte van

100 : 75 blijven. Dat zou ik iedereen aanbevelen. U hoeft immers het pensioen de eerste

5 jaar niet op te maken, maar goed, ‘binnen is binnen’!

 

10 jaar hoog en daarna laag mag ook en ook laag/hoog, in elke gewenste periode en variatie!

 

Nu vervolgens werkgevers toch beknibbelen op pensioen zijn er steeds meer mogelijkheden om zelf extra pensioen – of lijfrente, via de bank – op te bouwen. Daarover een volgende keer.

 

Wat niet mag is een deel van uw pensioen ‘afkopen’ en als bedrag ineens krijgen, een zogenaamde lumpsum. Dat is jammer en raar. In België en in Zwitserland (daar mogen ze 25% afkopen) mag dat wel. In Nederland denken we nog dat u zelfs op uw pensioendatum nog niet met geld kunt omgaan. Dat is natuurlijk niet zo. Dus gewoon met z’n allen net zo lang ‘zeuren’ tot we ook een deel mogen afkopen! En dan op wereldreis, een boot kopen, een sportauto…… Kijk, dat is ook financiële planningJ!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas