Artikel FFP: Wat kan ik nog meer doen met mijn pensioen?

De mogelijkheden om meer met uw pensioengeld te doen, gaan op korte termijn uitgebreid worden met hypotheekaflossingen. Op verzoek van de RMU – een christelijke vakorganisatie met een bredere kijk op de samenleving – wordt er momenteel onderzocht of uw hypotheek met pensioengeld kan worden afgelost.

Zoals u weet hebben we in Nederland relatief hoge hypotheekschulden, maar ook een enorme ‘pensioengeldberg’.

 

Waarom, zo stelde de RMU, mogen werknemers niet hun pensioenpremie aanwenden voor de aflossing en/of aankoop van hun huis? Dat is goed voor de woningmarkt en is dus goed voor de economie.

 

Inmiddels heeft Staatsecretaris Klijnsma de Sociaal Economische Raad (SER) gevraagd te adviseren onder andere hierover. Voor eind 2014 zal de SER haar advies opleveren.

Ik ben groot voorstander van deze mogelijkheden. Wel moet het dan niet alleen betrekking hebben op uw werknemerspremiedeel, maar ook het deel dat uw werkgever in uw pensioen stopt. En nog beter zou het zijn dat u bijvoorbeeld 10 – 25% van uw opgebouwde pensioen in 5 jaar kunt afkopen en daarmee uw hypotheek aflossen. Dat mag gewoon tijdens de opbouwfase van uw pensioen, of op pensioendatum.

Wel moet er dan een keus worden gemaakt of u eerst (loon)belasting moet betalen over het pensioengeld dat u opneemt, of dat u gewoon bruto geld kunt aanwenden. Ik vrees dat u eerst moet afrekenen. Maar goed, over pensioen moet u toch een kéér belasting betalen.

 

Het gevolg van de aanwending van pensioengeld voor uw hypotheek is dat u later minder pensioen krijgt, per direct minder hypotheekrenteaftrek, maar dus ook dat u nu meer netto salaris overhoudt. En dat is in de huidige tijd best prettig, toch?

Op de vraag of het altijd verstandig is om pensioengeld te gebruiken voor de aflossing van uw hypotheek, kan ik geen antwoord geven. Dat is aan u namelijk. En zoals u weet ben ik van mening dat u – samen met uw financieel adviseur – dat heel goed kunt overzien. Zowel uw pensioen als uw hypotheekschuld zijn van u. Hoe u dat matcht, is dus ook aan u. Niet aan de soms paternalistische overheid!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas