Artikel Geld en Werk: AOW

Nu we de gang naar de nieuwe pensioenwereld zijn begonnen, is het goed om weer eens bij het begin te beginnen, de AOW. Wat is en/of gaat er nu precies gebeuren? Wanneer, en wat kunt u er aan doen?

Allereerst mag het logisch zijn dat er wat gaat gebeuren. De vraag is precies wat. Er zijn inmiddels al vele plannen geweest. De hoofdlijn is wel zo’n beetje dat de AOW-leeftijd echt omhoog moet naar 67 jaar. Daarnaast lijkt het een beetje van de baan om ‘rijkere’ gepensioneerden, ook nadat de AOW is ingegaan, mee te laten betalen aan de AOW. Dat lijkt mij ook beter. Diegenen die een goed pensioen hebben, betalen toch al meer belasting, daarvoor kun je beter regulier de belastingtarieven (indien nodig) verhogen.

Ook het voorstel om de mogelijkheid om de AOW uit te stellen tot maximaal 70 jaar – dan krijgt u uiteraard een bonus – ligt nog. Dat mag ook in gedeeltes van 10%. U kunt dan dus bijvoorbeeld vanaf 65 jaar maar 20% AOW laten uitkeren, vanaf 66 jaar 40% etc. U mag echter niet eerst bijvoorbeeld 80% uitkeren – omdat u nog 1 dag blijft werken, en dat een jaar later weer terugbrengen tot minder dan 80% (omdat u toch weer meer gaat werken). Dat is op zich niet logisch en zal nog wel aangepast gaan worden.

Dan hoor ik heel vaak: waar moet ik dan gaan werken? Werkgevers willen nauwelijks nog ouderen aan de slag houden, laat staan aannemen? Dat is inderdaad een lastig punt. Maar dat heeft niet zoveel te maken met de AOW-discussie zelf. Daarvoor is een maatschappelijke ontwikkeling nodig waardoor werkgevers dit wel gaan doen en werknemers zich ook (blijven) realiseren dat ze toegevoegde waarde moeten houden voor een werkgever, tegen de juiste prijs uiteraard. Daar moet de overheid, maar ook de werkgevers/werknemersorganisaties een nog veel grotere rol gaan spelen lijkt mij!

Dát er wat gaat en moet gebeuren met de AOW is een feit. Dat iedere aanpassing pas effect heeft op langere termijn is juist goed gezien de huidige arbeidsmarkt. Nu doorwerken tot 67 jaar hoeft niet, maar over een paar jaar zal het gezien de vergrijzing toch echt nodig zijn. Actief stimuleren dat Nederlanders hun AOW pas later laten ingaan lijkt mij het beste. Dat betekent het volgende: de AOW gaat per direct naar 67 jaar als hoofdingangsdatum. Voor werknemers die na 1950 zijn geboren wordt de AOW-leeftijd vanaf 2015 daadwerkelijk opgehoogd met 2 maanden per jaar. Bent u in 1952 geboren dan kunt u dus vanaf 65 jaar en 2 maanden met pensioen etc. Vanaf 2027 staat de leeftijd dan op 67 jaar. Laten we eerlijk zijn: hierop kan iedereen zich toch echt wel voorbereiden, ik wel in ieder geval!

En voor alle werknemers die hun AOW toch later willen laten ingaan, en dat mag vanaf nu natuurlijk al, is de bonus gewoon 10% per jaar! Kijk, dat tikt tenminste een beetje aan. Dit is niet actuarieel/pensioentechnisch verantwoord, maar het schiet wel lekker op. Zowel voor u, als voor ons allen als BV Nederland. En ach zo ziet u maar, zo heel moeilijk hoeft het allemaal nu ook nog niet weer te zijn.

Tot slot. De gevolgen voor de pensioenleeftijd tussen werkgever-werknemer is een andere. Die moeten we volgens mij ook niet vermengen. Als u toch op 65 jaar met pensioen wilt, prima. Door uw pensioenuitkering in hoogte te laten variëren, dus te beginnen met een hogere uitkering en pas vanaf 67 jaar een lagere hebt u het ‘AOW-hiaat’ toch zo overbrugd?

PS. Overigens zou ik sowieso altijd beginnen met hogere uitkeringen zolang u nog jong gepensioneerd bent. Kunt u dan in iedere geval zoveel mogelijk leuke dingen doen!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie