Artikel Geld en Werk: Hoe gaat het worden?

Mijn een na laatste column. Wat is de huidige stand van zaken en wat gaat er de komende jaren zeker wijzigen.

 

Er zijn nog steeds 4 grote thema’s die opgelost moeten worden. Allereerst die over de hoogte van het te bereiken pensioen. Dat was altijd 70%, maar de eerste vraag is of dat nog wel nodig is, gezien de noodzaak van langer werken en dus langer opbouwen en minder lang uitkeren en het aantal tweeverdieners.

Gezien de ‘politieke discussie’ zal het wel uitkomen op 2% per dienstjaar. Dat rekent in ieder geval makkelijk. Dan moet u dus ongeveer 35 jaar lang werken én pensioen opbouwen! De vraag blijft dan hoe waardevast uw pensioen is en blijft. Houdt u dat dus goed in de gaten. En ook, wat u niet fiscaal kunt sparen, kunt u gewoon zelf in Box III als vrij vermogen sparen (een – deels – afgeloste hypotheek valt daar ook onder).  Misschien net zo aantrekkelijk.

 

Dan het wat technische Financiele Toetsingskader, de doorsneepremie (iedereen betaalt hetzelfde % premie van zijn salaris) en de verplichting om bij een specifiek pensioenfonds (bouw, metaal etc.) uw pensioen op te bouwen. Dat zal op termijn, maar dat duurt nog wel 5 a 7 jaar, minder streng worden.

In ieder geval wordt uw pensioen minder zeker en zult u meer rekening moeten houden met de gevolgen van (minder goede) beleggingen en een langere levensduur, en daardoor dus minder pensioen. Houdt u er dus gewoon rekening mee dat het pensioen dat op uw Uniforme PensioenOverzicht (UPO) staat 20 a 30% lager kan uitpakken. Dan is de kans het grootst dat het uiteindelijk meevalt!

 

Vervolgens zal er een oplossing gezocht moeten worden voor de pensioenpositie van ondernemers, vooral ook ZZP-ers. Er gaat geruchten dat er een soort vrijwillig pensioenfonds voor ZZP-ers komt. Leuk, maar het probleem zit volgens mij niet in de mogelijkheden, maar in het feit dát ZZP-ers niets/te weinig aan hun pensioen doen. Een pensioenplicht, ook voor ZZP-ers en DGA’s is dan de enige oplossing. Dat geldt dan uiteraard ook voor alle werknemers die (nog) geen pensioenregeling hebben (dat is ruim 10% en neemt toe!).

 

Tot slot de communicatie van pensioen. Er zijn twee mogelijkheden wat mij betreft. Of u krijgt echte zekerheid en hoeft zich niet te verdiepen in uw pensioen, het wordt voor u geregeld. Of u bent zelf verantwoordelijk en moet dan goed geïnformeerd worden zodat u weet waar u aan toe bent en welke keuzes u kunt/moet maken. Zolang het ‘er nog een beetje tussenin zit’ moet u goede communicatie afdwingen. Het is uw geld, dus als u het niet begrijpt, ligt dat aan de ander! Net zo lang doorvragen totdat u het begrijpt (of het systeem wat eenvoudiger wordt natuurlijk).

 

Eigen verantwoordelijkheid, meer keuzes en dus meer ‘nut’ van uw eigen pensioen. Dat gaat de komende jaren gebeuren. Misschien ‘twijfelt’ u nog of dat echt gaat gebeuren en of u het aankunt. Ik niet. Ik twijfel niet en ú kunt het aan. Maar, alleen als u zich blijft verdiepen in uw pensioen, in uw eigen uitgestelde salaris. Zonde om het niet te doen. En wilt u nog eens een leuk boek over ‘het nieuwe pensioen(werken) lezen’? Dan raad ik u ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’ van Sjaak Zonneveld van harte aan. Zeker ook als u van reisverhalen houdt!

 

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie