Artikel Geld en Werk: Hoe was het en hoe wordt het?!

Aan alle goede dingen komt een eind, dus ook aan mijn columns in deze krant. Uiteraard is dat in goed overleg gegaan, soms is het tijd voor vernieuwing. In mijn laatste drie columns dit jaar zal ik echter nog een keer ‘alles’ uit de kast halen om u voldoende ‘pensioenmunitie’ mee te geven om alle komende pensioenperikelen te overleven. Dat doe ik zoals u mij inmiddels kent, behoorlijk ‘recht voor z’n raap’. Dat is ook nodig, want toen ik een jaar of 5/6 geleden begon, was pensioen saai, ver van m’n bed en immers toch gewoon goed geregeld. Wat precies goed was geregeld wisten we niet, want er was niemand met pensioen en het was toch saai, ver van m’n bed….

En hadden we geen crisis die al weer ruim 5 jaar duurt (en wel de goede kant opgaat, maar nog niet over is en nog lang effect zal hebben). Inmiddels is pensioen ‘hot’, lezen we er elke dag over in de krant en op social media. Zelfs Tros Radar heeft ‘na deze zomer’ al drie volledige uitzendingen – en nog goeie ook – over pensioen gehad (uiteraard mocht ik ook ‘meedoen’). Het ‘leuke’ van pensioen is dat iedereen er mee te maken heeft. Iedereen krijgt namelijk AOW en meer dan 90% van alle werknemers bouwt pensioen op via de werkgever, de rest – en ook ZZP-ers – moeten het zelf regelen.

Toch zijn er eigenlijk de afgelopen jaren maar 3 wezenlijke dingen anders geworden. De eerste is dat we altijd hebben gedacht dat we ‘zo hard mogelijk’ moesten werken, om zo vroeg mogelijk full time met pensioen te gaan. En dan, vraag ik altijd? De hele dag vissen?? (Kan best leuk zijn hoor, nog 20 jaar vissen….). Ik durf te stellen dat ‘je’ daar echt niet beter/gezonder van wordt of gelukkiger. Zorg dat je ‘tegen de pensioendatum’ werk doet wat wel energie geeft. Het devies is dus eerder gaan part timen, om het langer vol te houden. Alleen de werknemersvakbonden doen ons nog geloven dat werken ‘vies’/niet leuk is. Laat ze lekker. Wie is nog lid?! Jongeren in ieder geval niet. De tweede is dat werkgevers niet langer voor ons willen/kunnen zorgen, en ons dus alleen maar willen belonen zolang we bij ze werken. Dat is overigens hun goed recht. Zelfs Shell (en ook Philips en Rabo) verzorgen niet meer, terwijl dat ze wel kunnen betalen. Dat is logisch gezien de boekhoudgevolgen die dat heeft, gezien de steeds kortere/flexibele arbeidsduur, maar vooral omdat je niet aan een werknemer van 21 jaar kunt beloven dat je hem/haar over 46 jaar (tegen die tijd zal de pensioenleeftijd overigens wel minimaal 70 zijn) levenslang verzorgt. Het is naïef als je denkt dat dat kan.

Tot slot is ‘pensioen’ pas echt begonnen, nu de eerste grote groepen gepensioneerden er zijn (na WO II geboren). Zij eisen – terecht overigens- hun beloofde rechten op, nemen zitting in pensioenfondsbesturen en laten zich niet meer afschepen met ‘geen indexatie’ en kortingen – ook op ingegane pensioenen.

Pensioen is zó hot dat zelfs Henk Krol, de markante voorman van de 50PLUS-partij is gestruikeld over zijn vroegere werkgeversrol. Sneu, maar wel terecht zoals ik de vorige keer schreef.

Kortom, pensioen is in een paar jaar van not, hot geworden. Het gaat dan ook om meer dan € 1.000.000.000.000. En vanaf 2020 wordt er per jaar € 100 miljard  uitgekeerd (dat de schatkist dan ook zo’n € 35 miljard oplevert per jaar).

De volgende keer beschrijf ik nog één keer de laatste stand van zaken en wat er de komende jaren gaat wijzigen. In mijn laatste column, die verschijnt op 14 december, neem ik u mee naar pensioen in 2030!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas