Artikel Geld en Werk: Pensioen is een kwestie van kiezen

We zitten in pensioenland op een kruispunt. Gaat het allemaal z’n gangetje en komt het wel goed, of gaan we behoorlijk rigoureuze keuzes maken. Drie zaken zijn daarbij van groot belang. Allereerst willen – of eigenlijk kunnen – werkgevers niet meer voor u zorgen. Omdat u niet meer 40 jaar bij dezelfde werkgever werkt,  of omdat u gedurende een langere periode ZZP-er bent en dus geen werkgever heeft. Werkgevers weten dat ze niet meer kunnen verzorgen, en willen u alleen nog maar belonen zolang u bij of voor hen werkt. Ik vind dan ook dat een goede werkgever ZZP-ers zodanig beloont dat ze ook een deel van hun verdiensten kunnen gebruiken voor pensioen (of ze dat doen is eigen verantwoordelijkheid). Ten tweede is de maatschappij individueel en flexibel geworden. Daarmee bedoel ik niet egoïstisch, maar echt individueel. Het standaard plaatje is niet meer het kostwinnerschap, maar ook vergelijkbare tweeverdieners zullen toch eigen keuzes willen maken. De een wil meer, de ander minder sparen voor het pensioen. De volgende heeft echt geen behoefte aan nabestaandenpensioen, de derde wil risicovoller beleggen dan de vierde. Tot slot is van essentieel belang dat als we niet risicovoller willen beleggen pensioenen wel eens fors gekort moeten worden. En als we wel risicovoller beleggen, maar we halen het beoogde rendement niet idem. Ook hiervoor moet mijns inziens gelden dat u meer eigen keuzes kunt maken. Als u dat wilt. Wilt u dat niet, prima, dan volgt u een gestandaardiseerde invulling van uw pensioen. Of die bij u past, dat is dan uw eigen risico. Het kan niet meer zo zijn dat als 20 a 30% wel wil kunnen kiezen, dat de rest het toch tegenhoudt. Pensioen blijft immers ieders eigen uitgestelde loon.

 

Voorwaarde om te kunnen kiezen is dat u pensioen begrijpt, dat u weet welke keuzes er zijn en wat de gevolgen zijn. Zolang dat niet voor iedereen helder gemaakt kan worden, blijft het een te grote glazen bol. Leuk voor de ‘insiders’, maar niet voor diegenen waar het om gaat en wiens geld het gewoon is.

 

Ik denk dat de komende tijd/jaren het pensioenlandschap op z’n kop gaat. Pensioenfondsen stoppen ermee, nieuwe aanbieders zoals (bankachtige) PremiePensioenInstellingen (de zogenaamde PPI”s zoals BeFrank, BrandNewDay en Robeco) zijn er al met duidelijke spaaroplossingen, aangevuld met risicoverzekeringen voor overlijden en arbeidsongeschiktheid. Deze zomer is ook de wet Versterking Bestuur Pensioenfondsen aangenomen en hebben gepensioneerden het recht gekregen om zitting te nemen in de besturen en andere beslisorganen van pensioenfondsen. Terecht, en zo’n wet is niet nodig als de besturen van pensioenfondsen niet versterkt  moesten worden. Nu er dus nieuwe beslissingsbeïnvloeders komen en échte professionals, zal het snel gaan. Als het niet goed gaat in pensioenland moet het wel, en als het wel goed/beter gaat kan het!

 

Nogmaals, u kunt pas goed kiezen als u weet wat de mogelijkheden zijn en als u keuzes heeft. Maar, het blijft uw uitgestelde salaris. De tijd dat u erop kon vertrouwen dat het allemaal goed zat en goed kwam is voorbij. Helaas, maar het is zo. U zult dus zelf in actie moeten komen en niet accepteren dat er met uw pensioengeld dingen worden gedaan die u niet begrijpt of die u niet wilt. Dat zal best nog een lange weg zijn voordat we zover zijn. Maar het is nu de tijd om te beginnen. Hoe eerder we beginnen immers, des te eerder zijn we waar we willen zijn. Doet u mee?

 

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas