Artikel Geld en Werk: Wat betekent het Sociaal Akkoord voor uw pensioen?

Vorige week hebben de sociale partners en de regering een sociaal akkoord gesloten. Dat moet én vertrouwen geven, de werking op de arbeidsmarkt bevorderen en kent natuurlijk ook de nodige pensioenafspraken. Welke zijn dat?

Allereerst krijgen de sociale partners tot juni de tijd om een alternatief te bedenken, waardoor twee aangekondigde beperkingen qua pensioenopbouw niet doorgaan. Dat zijn een verlaagd opbouwpercentage van 1,75% per dienstjaar, dat blijft dan op 2% staan. En geen maximaal pensioengevend salaris van € 100.000. Van beide hoeft u overigens niet wakker te liggen.

Pensioen blijft immers uitgesteld loon, of u dat nu krijgt in de  vorm van pensioen, loon of anders maakt niet uit. De kritiek van de Raad van State deel ik dan ook niet. We weten toch dat we veel meer premie moeten betalen om het huidige systeem in stand te houden? En dat willen we blijkbaar niet.

Ook gaan ze op zoek naar een ‘stabiele’ rekenrente, zodat de pensioenen bij pensioenfondsen niet verder afgestempeld hoeven te worden. Afgezien van de vraag of dat eerlijk is ten opzichte  van jongeren – hun pensioenpot wordt namelijk dan kleiner en dat is ook niet fair – is dat niet echt realistisch. De marktrente is nu eenmaal laag en zal gezien de vergrijzende economie eerder laag blijven dan stijgen. Jezelf rijker rekenen dan je bent, is misschien zelfs juist wel mede de oorzaak van de huidige crisis. Maar ja, het is makkelijk om dat met een bestaande pensioenpot te doen waar niemand echt zeggenschap over heeft en dat vervolgens ‘weg te poetsen’ onder het vage begrip solidariteit. Maar ja, als het dan tegenvalt de komende jaren wordt de generatiediscussie alleen nog maar groter. Met het risico van een stijgende inflatie als de overheid zijn begroting niet op orde krijgt is dat mijns inziens nogal risicovol.

Vervolgens wil men misschien toch de AOW flexibiliseren, zodat u zelf kunt kiezen of u de AOW eerder, vanaf 65 jaar wilt krijgen in plaats vanaf de nieuwe AOW-leeftijd – die stijgt naar 67 jaar in 2021. Daar ben ik een groot voorstander van, in plaats van allerlei complexe overbruggingsregelingen voor mensen met een laag pensioeninkomen.

Al met al dus een echt sociaal akkoord, veel tekst, weinig echt concrete zaken. Maar, wellicht – baat het niet dan schaadt het niet – de omslag naar meer vertrouwen in de economische toekomst waardoor we er toch met z’n allen de schouders onder zetten in plaats van te ‘sikkeneuren’. Dat moeten we het huidige kabinet nageven, ze proberen het wel en blijven positief. Ook dat is een toegevoegde waarde.

Hoe het ook uitpakt, de mogelijkheden om pensioen op bouwen zullen in de toekomst beperkt worden. Dat is niet erg, als u zich daar op voorbereidt en kijkt wat alternatieven zijn. De trend van individualisering en meer eigen verantwoordelijkheid zie ik dus ondanks het sociaal akkoord nog niet veranderen. Al met al zal gewoon langer, parttime, lekker doorwerken, ook na de officiële pensioendatum, dé enige oplossing zijn.

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas