Artikel Geld en Werk: ZZP-ers en pensioen

Er komen steeds meer ZZP-ers. Dit staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’, een ondernemer dus. Hoe zit het met zijn of haar pensioen? Dit geldt overigens ook voor ZMP-ers, dus ondernemers mét personeel, die niet vanuit een BV werken.

Allereerst krijgt een 65-jarige ZZP-er natuurlijk gewoon AOW. De AOW is in Nederland immers niet afhankelijk van werk of beroep maar van het feit of u in Nederland woont.

Vervolgens kan een ZZP-er geen pensioen opbouwen. Pensioen is namelijk voorbehouden aan werknemers. Er zijn een paar uitzondering, de zogenaamde beroepspensioenfondsen, zoals voor (huis)artsen en overige medici, fysiotherapeuten en architecten. Als u daar niet toe behoort, bent u aangewezen op het lijfrenteregime alsmede op de Fiscale OudedagsReserve, de FOR. Iedere belastingplichtige Nederlander kan ongeveer 17% van zijn inkomen, voor een ondernemer de winst, gebruiken voor lijfrentes. De premie die dan betaald wordt is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Uiteraard mag u ook minder betalen, 5 of 10%, maar niet meer dan 17%.
Wel kunt u, als u een paar jaar niets hebt betaald, deze overgeslagen premies alsnog betalen. U mag maximaal tot 7 jaar teruggaan voor de inhaal van niet betaalde premies.

Als u vanaf uw 25e tot uw 65e ongeveer die 17% betaalt, dan komt u uit op precies 70% van uw gemiddelde inkomen. De gebruikelijke pensioennorm. U moet dan wel vroeg beginnen met daadwerkelijk betalen!

Nog een beperking. Sinds 1 januari 2008 mag u niet meer betalen dan 17% over een maximum inkomen van € 103.000. Eigenlijk kunt u dus in de lijfrentesfeer ‘maar’ 70% van deze € 103.000 opbouwen, ongeveer € 70.000 aan oudedagsvoorziening. Wilt u meer hebben dan kunt u vanuit pensioenperspectief beter vanuit een BV gaan werken. Of natuurlijk gewoon sparen.

Een beetje vreemde eend in de bijt is de genoemde FOR. Dit is namelijk geen echte reserve (het geld zit dus niet in een spaarpotje) maar een belastingschuld! Ja, dat is wel wat anders. U hoeft namelijk over 12% van uw winst, ook weer tot maximaal € 103.000, geen belasting te betalen. Althans, niet nu. Dat hoeft pas als u stopt met uw bedrijf of 65 jaar wordt. En dan hebt u dus een belastingschuld, die u moet betalen. Hoe? De gedachte hierachter is dat u dat doet vanuit de opbrengst van uw bedrijf. En tja, die kan mee- of tegenvallen. Houdt u dat dus goed in de gaten.

De reden waarom de FOR ooit is bedacht is om u als ondernemer wat meer cashflow te geven, zodat u die kunt investeren in de opbouw van uw bedrijf.

Een voorbeeld. Stel u heeft een winst van € 50.000. Hierover moet u 40% belasting betalen, dat is € 20.000. Dan houdt u netto € 30.000 over om van te leven.
Als u meedoet met de FOR dan betaalt u maar over € 50.000 minus 12% = € 44.000 belasting. Dat is, ook weer 40%, € 17.600. Dan houdt u € 32.400 over om van te leven. Precies die leuke skivakantie, een nieuwe(re) auto, dat (dure) horloge. Of die investering in uw bedrijf, die snellere computer, het nieuwe(re) apparaat of die sponsoring. U bent de ondernemer!

Het is dus heel goed om gebruik te maken van de FOR. Maar realiseert u zich wel dat er een belastingclaim aan vast zit. Als u de extra gelden goed besteedt in uw bedrijf, mag u er inderdaad vanuit gaan dat u zowel de belastingschuld te zijner tijd kunt betalen als daarboven op nog een echte oudedagsvoorziening overhoudt.

Als ik eerlijk ben, is de FOR een beetje achterhaald. Dat vinden overigens vele collega-deskundigen. Omdat een ZZP-er ook niet kan meedoen met Levensloop, is het denk ik goed dat de wetgever eens heel goed de pensioenmogelijkheden van de ZZP-er opnieuw bekijkt.

mr Theo Gommer MPLA is pensioenadvocaat. Tevens is hij partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas