Artikel InFinance: Pensioen vanaf 2015 wordt ?doe het zelf?!

Met ingang van 2015 is de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar, zijn de opbouwpercentages verlaagd – evenals de beschikbare premiestaffels – en is het maximum pensioengevend salaris afgetopt op € 100.000.

Voor die aftopping kregen we het netto-pensioen terug. Gelukkig wil niemand dat, dus dat kan weer snel afgeschaft. Als we dan het maximaal pensioengevend salaris voor het nabestaandenpensioen weer loslaten is dat ook weer opgelost (waarom het arbeidsongeschiktheidspensioen overigens niet is gemaximeerd blijft een raadsel).

Daarnaast, en dat is nog veel belangrijker, is iedere vorm van pensioenzekerheid uit. Immers, het belegd vermogen en de aankooptarieven – rekenrente en levensverwachting - op de pensioeningangsdatum zijn bepalend voor de hoogte van het uiteindelijke pensioen. Maar ook bij pensioenfondsen kan er eenvoudigweg afgestempeld worden (verlagen van pensioenuitkeringen). Salaris-diensttijdregelingen zijn gezien de lage marktrente niet meer te betalen voor werkgevers, die zij om die reden niet meer willen.

Niet alleen de overheid heeft zich dus al langteruggetrokken uit de verzorgingsstaat, ook werkgevers doen dit inmiddels. Zij willen best belonen, maar – levenslang – verzorgen, no way. Dat kán ook niet en dat wíllen ze niet.

En dan heb ik het nog niet over de privé-omstandigheden van een werknemer. Immers ingeval van een echtscheiding moet een deel van het pensioen toebedeeld worden aan de ex. Als iemand werkeloos wordt bouwt hij ook niets op, en als hij verder gaat ZPP-er moet hij het zeker zelf doen. Dat noemen we tegenwoordig het ZZP-pensioen, maar is gewoon een lijfrente. Met een prachtige arbeidsongeschiktheids’sigaaruiteigendoos’dekking overigens (daar ben ik niet tegen hoor, maar het blijf een ‘sigaar’).

Kortom, dé norm zoals die altijd was: een zeker pensioen van 70% van het laatst (inmiddels gemiddeld) verdiende inkomen is ver weg. Formeel is die norm zelfs opgetrokken naar 75% (40 x 1,875%. Waar overigens die 40 dienstjaren van komen is mij – en iedereen – een raadsel: het is dan toch eerder 21-67, zeker niet 27-67).

Iedereen is dus zelf aan zet. En moet aan persoonlijke pensioenplanning doen. Dat is gelukkig niet zo moeilijk overigens. Een kwestie van ‘tellen’ wat je hebt/krijgt aan ‘pensioen’ (AOW, pensioen, lijfrentevoorzieningen, gouden handdruk), aanvullend vermogen en de mogelijkheden met een eigen huis. Dat is overigens een lastige. Een – deels – vrij huis is alleen interessant als het kan worden verkocht. Maar dat wil ik juist pas als ik 80 ben. En dan heb ik het geld niet meer nodig?! Overigens ben ik niet tegen het aflossen met pensioengeld van de hypotheek, maar ook dit is een spreekwoordelijke ‘sigaar’. Echter ook hier geldt, vrijheid blijheid, eigen keus.

Gelukkig is er altijd een vluchtweg: langer doorwerken. Dat levert namelijk meer pensioen op – uitstel én extra opbouw – met ‘gratis’ meer levensvreugde en je blijft gezonder. Dat blijkt uit onderzoek onder doorwerkende gepensioneerden. Dat hoeft natuurlijk niet fulltime uiteraard maar kan prima parttime in combinatie met deeltijdpensioen.

Dat de Raad van State dus een negatief advies heeft gegeven om het makkelijker te maken om gepensioneerden in dienst te houden en te nemen is belachelijk. Zij hebben makkelijk praten denk ik dan met hun ‘dikke pensioenen’. En, zij werken toch ook goed betaald door? De gemiddelde leeftijd van hen is ‘best hoog’.

Wáár iedereen moet werken en dát een gepensioneerde dan de plek inneemt van een ‘jongere’ is een feit, maar heeft niets met pensioen te maken. Daarvoor moet de arbeidsmarkt eenvoudigweg flexibeler worden. Zodat een werkgever liever een 55-jarige aanneemt dan een 67-jarige. Maar ja, ook daar is de Raad van State tegen….

En tot slot, laten we eerlijk zijn: leven met als doel ‘met pensioen gaan’ en dan nog 20 jaar ‘moeten vissen (of biljarten)’ is toch ook niets!

Ik schreef al eerder op www.overgeld.nl dat ‘met pensioen gaan’ uit is. Dat is ook zo. Dat wil niet zegen dat ik vanaf een x-leeftijd (ergens tussen 60 en 67 keuzes wil kunnen maken hoe ik vanaf dat moment wil blijven werken of ondernemen/ZZP-en.

Een stevig pensioenspaarpotje is dan nooit weg natuurlijk!

mr Theo Gommer MPLA is directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de Akkermans & Partners Groep, partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas