Artikel MKB Ondernemen: Pensioen en de DGA

DGA’s hebben het goed in Nederland. Ze kunnen pensioen opbouwen alsof ze werknemer zijn en hoeven het niet onder te brengen buiten het bedrijf. Willen ze dat niet dan kunnen ze ‘zich gedragen’ als een IB-ondernemer en via lijfrentes hun oudedagsvoorziening creëren. Over de IB-ondernemer schrijf ik overigens verder de volgende keer.

Een DGA, die dus minimaal 10% van de aandelen heeft, kan gewoon net als iedere andere Nederlander normaal gesproken 70% pensioen opbouwen, ook in de eigen BV. Dat mag natuurlijk ook in een Holding of een aparte Pensioen BV. Het pensioen dat hij heeft opgebouwd als gewone werknemer, de meeste DGA’s worden dat immers pas op latere leeftijd, moet wel bij de verzekeraar of het pensioenfonds blijven staan.

Er zijn een paar verschillen met een gewone werknemer. Zo moet de DGA een partner hebben wil hij een nabestaandenpensioen opbouwen. Logisch zult u misschien zeggen, maar DGA's zonder partner zouden dat nabestaandenpensioen op de pensioendatum kunnen uitruilen voor meer ouderdomspensioen. Dat mag dus niet in de eigen BV, maar wél als het pensioen extern wordt verzekerd.

Verder is nog van belang dat als een DGA een pensioentekort heeft, omdat hij als werknemer geen of minder pensioen heeft opgebouwd, hij dat mag ‘inkopen’ en toch in z’n eigen BV opbouwen. Ook dat pensioen is gewoon een last voor de BV en dus fiscaal aftrekbaar van de winst. Dat is natuurlijk hét grote voordeel van pensioen in de eigen BV opbouwen. Wel de fiscale lusten op dit moment, maar niet de cash flow naar de verzekeraar. Prachtig toch?

Ook mag het pensioengeld gewoon als werkkapitaal worden gebruikt. Dat is misschien wel risicovol, maar goed, daarvoor bent u ondernemer. Natuurlijk moet het geld op de pensioeningangsdatum aanwezig zijn. Let u verder goed op de nabestaandenvoorziening. Vaak valt de opbrengst van het bedrijf bij plotseling overlijden van de DGA tegen en zit de partner zonder pensioen. Hiervoor is het goed om te weten dat er een stevige concurrentieslag gaande is in pensioenland als het gaat om risicoverzekeringen voor de nabestaanden. Let u daar dus scherp op.
DGA’s kunnen alles dus zelf goed regelen, maar dan moet u het wel doen!

mr Theo Gommer is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice en directeur van het Wetenschappelijk Bureau. Tevens is hij werkzaam bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten, ook gevestigd te Tilburg.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas