Artikel Office Rendement: Het nationale Pensioenregister

Inleiding
Vanaf 1 januari jl. is het dan zover. We hebben een digitaal Pensioenregister in Nederland. Daarin staan alle, ja echt alle, pensioenrechten van alle Nederlanders vermeld. Hoe werkt het, wat staat er nu precies in en wat kan ik ermee?

Hoe werkt het?
U gaat naar www.mijnpensioenoverzicht.nl. Vervolgens kunt u inloggen met uw BSN-nummer, dat is uw BurgerServiceNummer (uw voormalige sofi-nummer). Dat staat in ieder geval op uw loonstrookje en ook op uw belastingpapieren. Omdat iedereen natuurlijk onder uw BSN-nummer zou kunnen inloggen moet u zich identificeren met uw DiGiD. Dat staat voor ‘digitale identificatie’. Dat kunt u aanvragen via www.digid.nl.

Wat staat er precies in?
Alle pensioenrechten die u in Nederland hebt opgebouwd staan erin vermeld. Niet alleen de hoogte van de pensioenen maar ook waar u die hebt opgebouwd. Pensioen is in dit kader datgene dat u krijgt van uw werkgever. Zowel de pensioenrechten die u bij een pensioenfonds hebt opgebouwd als bij een verzekeringsmaatschappij staan erin.

AOW
Ook staat er vermeld hoeveel pensioen u van de overheid krijgt op grond van de Algemene OuderdomsWet, de AOW. Met name voor Nederlanders die pas na hun 15e in Nederland zijn komen wonen is dit handig. Zij bouwen namelijk geen volledige AOW op.
AOW wordt namelijk vanaf 15 tot 65 jaar opgebouwd, ieder jaar 2%, zodat u na 50 jaar 100% AOW krijgt. Voor ieder jaar dat u na uw 15e niet in Nederland hebt gewoond, krijgt u dus 2% minder.

Het Uniforme PensioenOverzicht (UPO)
Als het goed is krijgt u vanaf 2008 ook ieder jaar een UPO. Dit ziet echter vaak alleen op het pensioen dat u opbouwt bij uw huidige werkgever. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl. staan ook uw pensioenrechten van uw vorige werkgevers.

Wat staat er niet in?
Al uw ‘prive-pensioenvoorzieningen’ staan er (nog) niet in. Er staan dus geen lijfrentepolissen in, geen gouden handdruk-polissen, geen spaarloon- of levenslooptegoeden etc. Maar niet getreurd, dit komt misschien in de volgende fase. Omdat u natuurlijk wél wilt weten hoeveel pensioen dit oplevert én omdat het uw geld is vraagt – of eigenlijk eist – u uw verzekeraar gewoon om deze informatie. En dan graag in eenzelfde format als het UPO!

Wat wordt de volgende fase?
De 2e fase van www.mijnpensioenoverzicht.nl wordt pas echt interessant. Het is de bedoeling dat u dan kunt ‘spelen’ met uw pensioenrechten. Bijvoorbeeld als volgt.

Stel u hebt de volgende pensioenen:
AOW vanaf 65 jaar: € 9.000.
Pensioen werkgever X: vanaf 65 jaar € 5.000, maar ook nog € 3.000 vanaf 62 tot 65 jaar.
Verder krijgt u van uw huidige werkgever Y: € 7.000, ook vanaf 65 jaar.
Totaal dus € 21.000 vanaf 65 jaar + 3 jaar daarvoor € 3.000 per jaar.

U wilt 2 dingen weten: hoeveel krijgt u als u doorwerkt tot 66 jaar?
Dat is ongeveer: € 30.000

Verder wilt u weten wat u krijgt als u vanaf uw 66e tot uw 70e wat meer pensioen wilt en daarna wat minder?
U krijgt dan in plaats van vanaf 66 jaar levenslang € 30.000.
Tussen 66 en 70 jaar € 36.000.
En vanaf 70 jaar € 27.000.
Dit moet binnen een bandbreedte van 100 : 75 blijven.

Laten we eerlijk zijn: dit ‘spelen’ met pensioen is én niet zo moeilijk, én toch hartstikke leuk?

Partnerpensioen
Ook wilt u wel eens weten wat u zelf extra aan pensioen krijgt als u het partnerpensioen omruilt voor meer (eigen) ouderdomspensioen.
Goed om eens even te bespreken met uw partner als u net ruzie hebt gehad….., nee hoor, geintje. Maar wel goed om te bespreken als uw partner ook zelf pensioen opbouwt. Als u namelijk komt te overlijden, krijgt uw partner dan én het eigen ouderdomspensioen en uw nabestaandenpensioen. Misschien kunt u er dan beter van genieten als u nog samen bent?!

Voor alle alleenstaanden is het logisch dat ze een eventueel aanwezig nabestaandenpensioen omzetten in extra ouderdomspensioen.

Overigens kennen heel veel pensioenregelingen alleen nog maar een nabestaandenpensioen zolang u in dienst bent. Dat blijkt ook uit de gegevens.

Tot slot.
Nu u meer leuke en goede informatie krijgt over uw pensioen, is het natuurlijk ook uw eigen verantwoordelijkheid om u er meer in te verdiepen. Dat lijkt mij logisch. Dan loopt u natuurlijk ook op tegen vragen. Deze moet u dan wel stellen! Zoals u op de lagere school vast hebt geleerd: er zijn geen domme vragen, alleen domme antwoorden. Als u dus uw vragen gaat stellen bij uw pensioenfonds/verzekeraar, uw werkgever/diens HR-afdeling, en u begrijpt de antwoorden niet? Dan ligt dat niet aan uw vraag of aan u, maar aan het antwoord. Kortom, net zo lang doorvragen tot u het wel begrijpt. Dat wordt pensioen nóg leuker.

Vergeet u dus niet www.mijnpensioenoverzicht.nl onder uw favoriete sites te zetten?

Mr Theo Gommer MPLA, Akkermans & Partners te Tilburg, corporatepensions@akkermans.nl.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie