Artikel Overgeld.nl: Beloofd is beloofd!

In haar column van begin juni schreef mijn collega Henny van den Hurk al over de vraag of u recht hebt op een waardevastpensioen. In deze column voeg ik daar graag ‘Beloofd is beloofd’ aan toe. Ongeacht de harde juridische kant en misschien de ‘gewoonte’, moet u ook ‘beloofd is beloofd’ niet uit het oog verliezen. Ik geef een voorbeeld: toen het pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (het vroegere PGGM) onder de dekkingsgraad kwam tijdens de crisis, zei Peter Borgdorf (hij is directeur van het pensioenbureau): “waarschijnlijk kunnen de pensioenen nu de komende 15 jaar niet verhoogd worden”. Juridisch had hij gelijk, want de indexatie is voorwaardelijk – dus alleen als er geld is.

Maar ja, zei ik, je zult maar net 65 jaar zijn geworden en net in ‘jouw’ pensioenleven (tot ongeveer 80 jaar immers) worden de pensioenen niet verhoogd?! Lekker makkelijk om dat onder de noemer ‘solidariteit’ te schuiven. Wél 40 jaar betaald, maar net in jouw pensioenleven heb je pech.

 

En, zo is het ook nooit gecommuniceerd. Dat pensioenfondsen zich nu verschuilen achter de kleine lettertjes en de crisis is gewoon niet acceptabel.

Ik krijg vaak vragen van gepensioneerden/deelnemers hoe hier mee om te gaan.

Mijn antwoord is dan altijd: Niet accepteren en naast de juridische kant, het gewoonterecht vooral ook ‘beloofd is beloofd’ toevoegen. Als een werkgever/pensioenfonds jaren iets belooft, moet ze het maar nakomen. Hoe? Dat is hun probleem.

 

Kortom, voordat u het hoofd in de schoot legt, adviseer ik u echt alles uit de kast te halen. Dus alle communicatie over uw pensioen nog eens tegen het licht te houden en te onderzoeken wat nog mogelijk is.

 

Zo had ik onlangs een zaak waarbij een werknemer een paar weken vóór de pensioendatum in een informele mail nogmaals de bevestiging kreeg dat het goed zat met zijn pensioen en dat hij zich nergens zorgen over hoefde te maken! Ha ha, dat heeft die werkgever geweten!

 

Overigens, u kunt ook niet anders immers. Zoek elkaar – gepensioneerden, deelnemers – dus op en kom samen in actie! Een collectieve actie kan nog meer druk zetten! Zeker ook nu er steeds meer berichten verschijnen, dat de dekkingsgraden inmiddels weer aanzienlijk verbeterd zijn ten opzichte van enkele jaren geleden. U heeft er immers voor betaald!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas