Artikel Overgeld.nl: De ZZP-er die later een werknemer bleek te zijn?

 Iedereen huurt hem wel eens in: de klusjesman. U weet wel, die handige man, die met zijn bus vol materialen voor komt rijden en alle mogelijke en denkbare klusjes voor u in huis opknapt. Van de verstopte gootsteen tot het bouwen van een carport. Een Zelfstandige Zonder Personeel.

Er zijn ook klusjesmannen, die niet of met name niet voor particulieren werkzaam zijn, maar die voornamelijk werken voor een bedrijf. Ze werken in principe als zelfstandige (bijvoorbeeld als electricien) en nemen opdrachten van bijvoorbeeld een bouwbedrijf aan om in een rij nieuw te bouwen huizen de elektrische bedrading aan te brengen, gewoon huis voor huis.

Als zo’n ZZP-er voortdurend voor dezelfde opdrachtgever opdrachten blijft verrichten en zelden voor een ander (minder dan 1 tot 2 keer per jaar), dan loopt de opdrachtgever een aanzienlijk risico, dat Belastingdienst of UWV bij een (loon)controle concluderen dat de ZZP-er eigenlijk gewoon een personeelslid is. Met alle gevolgen van dien ! Immers, hadden er loonbelasting en sociale premies afgedragen moeten worden.

Maar het kan nog anders, zo heeft de praktijk inmiddels uitgewezen. Een ZZP-er werkte jaar in jaar uit voor dezelfde opdrachtgever, een technisch installatiebedrijf. Hij deed in principe hetzelfde werk als de een aantal werknemers van dat bedrijf, maar de ZZP-er was niet in loondienst. Als hij ziek was kreeg hij niets betaald en ook tijdens vakanties werd er niet doorbetaald. Op een kwade dag kwam bij de looncontrole ook deze ZZP-er bovendrijven en het UWV stelde zich op het standpunt dat het geen zelfstandige was, maar dat hij gelijk te stellen was met een werknemer. En dus volgenden naheffingen en boetes. De werkgever verzette zich daar tegen, maar kon de strijd niet winnen en betaalde. En dacht daarmee van het probleem af te zijn.

Niets was echter minder waar. De voormalig ZZP-er besloot, dat nu hij toch gekwalificeerd werd als een werknemer, hij net zo goed ook aanspraak kon maken op deelname aan de pensioenregeling van het voor de bedrijfstak geldende verplichte pensioenfonds. Daar wilde de werkgever natuurlijk niet aan; die vond het wel welletjes zo ! Helaas, voor de werkgever dan. Uiteindelijk moest de rechter er aan te pas komen. En ook die oordeelde dat de voormalig ZZP-er ook moest deelnemen aan de pensioenregeling. De werkgever moest alsnog de inkoopsom van de pensioenaanspraken betalen. En de werknemer moest trouwens ook zíjn deel betalen. Maar dat stond gelukkig in geen verhouding tot het pensioen dat hij straks gaat ontvangen als hij 65 jaar wordt. Sterker nog, de werknemer kreeg ook nog een WW-uitkering, want de werkgever / opdrachtgever wilde hem niet meer inzetten en dus was hij werkloos. Én, omdat hij werkloos was, en als werknemer recht had gehad op deelname aan het pensioenfonds, kreeg hij ook nog een bijdrage uit de fondsen van de Stichting Financiering Voortzetting Pensioenvoorziening (FVP).

Zo kan een derde instantie, in dit geval het UWV, dus zomaar concluderen dat er sprake is van een fictief dienstverband, met alle (pensioen-)gevolgen van dien. Let daarom heel goed op als u werkt als zelfstandige zonder personeel, maar ook als u een zelfstandige zonder personeel inhuurt. De pensioengevolgen zitten vaak bij het ongeluk: in een klein hoekje…..

Mw. mr. Henny van den Hurk is partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten te Tilburg. Gommer & Partners is geaffilieerd met Akkermans & Partners.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie