Artikel Overgeld.nl: DGA-pensioen verkwanseld voor Europese begrotingsnorm!

Den Haag verkwanselt het pensioen voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s), alleen om maar te voldoen aan de Europese 3%-norm.

 

Wat is er aan de hand? DGA’s mogen al sinds jaar en dag hun pensioen in hun eigen bedrijf opbouwen. Ze mogen dat geld dan gewoon gebruiken als bedrijfskapitaal. Dat is natuurlijk risicovol, want als ze failliet gaan, zijn ze én hun bedrijf én hun pensioen kwijt. Maar ja, dat is een eigen keus. Daarvoor ben je ondernemer. Ze mogen namelijk ook gewoon hun pensioen opbouwen bij een verzekeraar of een privé-pensioen (lijfrente) bij een bank.

 

Wel is de pensioenopbouw aan strikte fiscale regels gebonden. En daar zit nu het probleem. Fiscaal moet een DGA uitgaan van 4% rekenrente (zeg maar het te verwachten rendement op zijn pensioengeld). Echter, de marktrente is natuurlijk veel lager op dit moment, zo’n 2%. En dat is al jaren zo. Als een DGA dan zijn pensioen toch wil onderbrengen bij een verzekeraar, als hij dat móet na een scheiding, of als hij het pensioen wil overdragen naar een andere BV, bijvoorbeeld omdat hij zijn eigen bedrijf wil  verkopen, dan ontstaat er een gat.

 

Fiscaal staat er bijvoorbeeld een pensioen met een waarde van € 100.000 op de balans, maar commercieel gezien kost het € 200.000. En daar zit nu het probleem.

Den Haag wil graag dat DGA’s dit jaar veel dividend uitkeren. Daar hoeven ze dan maar 22% belasting, in plaats van 25% belasting over te betalen. Echter, dat mogen ze pas als ze een reserve aanhouden van € 200.000 in plaats van € 100.000. U begrijpt, de meeste DGA kunnen dat dus niet. Den Haag probeert nu van alles te bedenken om toch te zorgen dat DGA’s dat kunnen en gaan doen. Daarvoor hebben ze al miljarden ingeboekt aan inkomsten.

 

Zowel voormalig staatssecretaris Weekers als de nieuwe, Wiebes, hebben brieven van maar liefst 13 en 17 kantjes geschreven om dit probleem te tackelen. Waar ziet het naar uit? Het DGA-pensioen in het eigen bedrijf moet sneuvelen, zodat er dit jaar nog op basis van de fiscale uitgangspunten voor vele miljarden aan dividend wordt uitgekeerd.

En dat terwijl dé motor van de economie toch echt het midden- en kleinbedrijf is. DGA’s die zich ‘de pleuris’ werken, en bereid zijn zelfs hun pensioengeld te riskeren, worden door Den Haag mooi in de kou gezet. Het verleden neemt geen keer, voor de toekomst onderkent iedereen de problemen en risico’s. En wat krijgen we er voor terug: de oudedagsreserve. Maar, er liggen in Den Haag toch al wel 30 rapporten die allemaal concluderen dat de fiscale oudedagsreserve (FOR) voor ZZP-ers niet werkt, en voor DGA’s dan zeker wel? Het zal ook wel net zo ingewikkeld worden, zeker met het overgangsregime dat ze nu aan het bedenken zijn.

 

Een van de argumenten is dat het zó ingewikkeld is geworden, dat zelfs de belastingdienst het niet meer snapt. Tja, dan moeten ze misschien eens op cursus! Als dát de stok moet zijn om de DGA’s dividend te laten uitkeren, zodat Den Haag z’n hachie in Europa redt?! ….tsssss. Schande!

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas