Artikel Overgeld.nl: Ga toch weg met je pensioen!

Meimaand, pensioenmaand op Overgeld. Ik denk echter dat de meeste Nederlanders het inmiddels behoorlijk gehad hebben met pensioen. En terecht. Er wordt zoveel over pensioen geschreven, dat je bijna zou denken dat met pensioen gaan het doel in het leven is.

Verder denk ik dat alle ‘technische’ informatie weinig doel treft. Een werknemer wil maar drie dingen weten immers: hoeveel krijg ik, vanaf wanneer en is het genoeg.

De rest is ballast. Ok, natuurlijk wil ik ook weten of ik eerder met pensioen kan. Of later. Of kan uitruilen, nabestaandenpensioen omzetten in meer eigen ouderdomspensioen. Maar ook dat resulteert in dezelfde drie vragen.

Ik kan – althans dat vind ik zelf – heel goed autorijden. Toch weet ik echt niet wat een turbo is, een carburateur, of whatever. Als mijn auto het niet meer doet breng ik ‘m naar de garage. En heb ik liever dat ze m’n velgen mooi poetsen, dan dat ik een uitleg krijg over het feit dat de aandrijfriem kapot is.

Een auto moet mij van A naar B brengen. Min pensioen moet het ook gewoon doen. Dat begint bij makkelijke en ook eerlijke communicatie.

En begint denk ik ook bij keuzes. Als automerk A mij niet bevalt, ga ik naar een ander merk. En als garage C het niet goed doet, dan ben ik ook weg. Dat is de maatschappij nu eenmaal. Bij pensioen kan dat niet. Vind je het gek dat niemand echt geïnteresseerd is. Waarom zou je, als je toch niet kunt kiezen?

Met pensioen(communicatie) zitten we dus op het verkeerde spoor. Meer informatie en meer technische informatie. Daar zit niemand op te wachten.

Kortom, laat de professionals hun werk doen en laten we communiceren zoals het hoort: juist, duidelijk, begrijpelijk en tijdig. Dat mondt uit in: hoeveel, vanaf wanneer en is het ‘goed’.

Vaak zie je bij een presentatie dat de inleider sneller gaat praten en dus meer zegt, juist op het moment dat de toehoorders afhaken. Als ik het woord AOW-franchise op het bord schrijf en het uitspreek als franchise, denkt iedereen in de zaal: het is toch frenchise. Zij denken aan McDonalds en ik ratel maar door.

Dus zolang pensioenopgaven – net als bankafschriften – nog niet 100% feilloos kloppen. Een Uniform PensioenOverzicht door niemand wordt begrepen. En we nog niet in staat zijn om de gevolgen van een scheiding, wisseling van baan, overlijden, arbeidsongeschiktheid en ‘met pensioen gaan’ normaal te communiceren. Laten we dan pensioencommunicatieminderen in plaats van meer, verkeerde info te geven.

He, he, dat wordt lekker rustig. Kan iedereen weer gewoon aan het werk. Hoef je ook niet met pensioen!

 

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas