Artikel Overgeld.nl: Heb ik echt nergens recht op na het einde van mijn relatie?

Het zal veel mensen niet onbekend in de oren klinken: je wordt verliefd, dat blijkt wederzijds en een mooie toekomst ligt voor jullie. Na verloop van tijd ga je samenwonen, heerlijk een stulpje voor jullie samen. Gekocht, gehuurd, dat maakt niet uit. Allebei heb je een baan en allebei draag je bij in de kosten van de huishouding.

Op aanraden van je omgeving, maar je had dat ook al zelf bedacht, hebben jullie door de notaris een samenlevingsovereenkomst op laten stellen. Daarin heb je allerlei zaken goed geregeld, zoals wie er voor de huishouding betaalt, wat er gebeurt met de spulletjes die ieder van jullie al had en wat met de spulletjes die jullie nog samen aanschaffen. Ook hebben jullie in die samenlevingsovereenkomst afspraken gemaakt over jullie pensioen. Je bouwt allebei pensioen op bij een werkgever, inclusief een nabestaandenpensioen.

In veel samenlevingsovereenkomsten is de bepaling opgenomen, dat de partners elkaar over en weer aanwijzen als partner voor het partnerpensioen en dat ook aan hun werkgever en pensioenuitvoerder zullen doorgeven. Deze bepaling heeft echter meestal ook de bepaling, dat degene die het pensioen opbouwt ook weer kan bepalen of de ander nog langer als partner voor het nabestaandenpensioen geregistreerd blijft bij de pensioenuitvoerder. In de praktijk komen we hierop nog de varianten tegen dat de andere partner het ‘uitschrijven’ moet medeondertekenen, of dat de andere partner een mededeling moet ontvangen van het feit dat hij of zij is uitgeschreven, of dat alleen een brief aan de notaris of de pensioenuitvoerder voldoende is, of dat als de ene partner verzoekt de ander uit te schrijven, dat dat over en weer zo is. De nodige mogelijkheden dus.

Op het moment dat jullie gaan samenwonen sta je er niet bij stil dat de relatie ook weer kan eindigen. De liefde reikt immers tot aan de hemel en voorbij. Met het sluiten van de samenlevingsovereenkomst is het voor jullie goed. Een geregistreerd partnerschap of een huwelijk wil je niet aangaan.

En dan, op een kwade dag, is ineens de liefde voorbij en de relatie ten einde. Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. En dan moet de samenlevingsovereenkomst weer uit de kast komen. Hoe was alles ook al weer geregeld? En…krijg je een nabestaandenpensioen als je voormalig partner komt te overlijden? Dat krijg je alleen maar als er aan twee voorwaarden is voldaan: ook na het einde van de partnerrelatie moet je als partner bij de pensioenuitvoerder worden en blijven aangemerkt. Dat gaat niet vanzelf en dat zal je minimaal moeten controleren. Wellicht heeft je ex-partner je uitgeschreven etc. ? Goed nazien wat er in het samenlevingscontract is geregeld hierover dus. Maar er is nog een andere, ook hele belangrijke voorwaarde. Het nabestaandenpensioen moet immers wel op kapitaalbasis en niet op risicobasis verzekerd zijn. Als het laatste het geval is, dan is er immers geen bijzonder nabestaandenpensioen. In de pensioenregeling van je ex-partner is namelijk de bepaling opgenomen, (die staat ook in jouw pensioenregeling) dat bij een scheiding ten aanzien van het partnerpensioen gehandeld wordt alsof er sprake is van een einde van het dienstverband. En bij het einde van een dienstverband is er bij een partnerpensioen wat verzekerd is op risicobasis geen kapitaal opgebouwd voor het partnerpensioen en dus is het partnerpensioen dan nihil.

Het antwoord op de gestelde vraag in de titel van deze column zal in veel gevallen dus inderdaad luiden, dat je niets krijgt. We komen het regelmatig tegen. Vaak ligt de reden in het op risicobasis verzekerd zijn van het partnerpensioen, maar heel vaak is de reden ook dat de ex-partner heeft laten uitschrijven of erger  nog, vergeten is aan te melden. Het is dus zaak om daar goed op te letten. Liefde maakt blind, maar het is toch verstandig om even de blik te focussen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas