Artikel Overgeld.nl: Het Pensioenakkoord: een ei, een klein ei of een lege dop?

Dit is uiteraard een retorische vraag. Het is namelijk inderdaad volgens mij een lege dop. Ik zal het uitleggen. Hierbij moet ik wel een beetje goochelen met cijfers, maar leest u mee.

 

Allereerst het opbouwpercentage. Dat was 2,25%, het wordt per 2014 2,15%, het voorstel was 1,75%, het tegenvoorstel 2%, na wat handjeklap is het nu 1,875%.

Dat rekent in ieder geval niet ‘lekker’. Erger, wat is de gedachte geweest? 40 jaar x 1,875% = 75% (dát is wel een mooi getal). Maar de norm is/was 70%. En het aantal dienstjaren is of 25-67 = 42 of 21-67 zelfs 46. Dan kom ik dus op een ‘volledig’ pensioen met het nieuwe opbouwpercentage van 78,75% of 86,25. Al met al, gepolder met handjeklap.

 

Los hiervan ben ik wel vóórstander van een lager opbouwpercentage in het algemeen, maar ik had voor of 1,75 of 2% gekozen. Maar goed, volgend jaar of daarna wordt het toch weer aangepast…..

 

Ook de beperking van het pensioengevend salaris tot € 100.000 lag in de pen en vind ik acceptabel.

 

Werkgevers gaan dus minder pensioenpremie betalen. Denken ze. Werknemers denken namelijk: crisis voorbij, paar jaar geen salarisverhoging gehad, dus ‘pik in’ een deel van het lagere werkgeversdeel. Zij, de werknemers dus, betalen dan wel meer loonbelasting, maar gaan echt niet meer consumeren. Ze gaan sparen en/of wat schulden aflossen. Zo gaat het namelijk altijd met dit soort maatregelen (vrijgeven spaarloon tot 2x toe en levensloop de afgelopen jaren). Werkgevers ‘dempen’ hun compensabele verliezen met hún voordeel en de vraag is dan of ze gaan investeren en/of mensen aannemen. Ik betwijfel het.

 

Daarnaast moeten pensioenfondsen nog steeds herstellen. DNB kan wel toezicht houden op ‘generatie eerlijke’ pensioenpremies, maar dat doen ze achteraf pas. Kortom, de beoogde bezuiniging van zo’n € 3 miljard wordt echt niet gerealiseerd.

 

Tot slot ben ik voorstander van de mogelijkheid om pensioenpremie te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek. Maarre, wat men nu heeft bedacht schiet niet op. De totale pensioenpremie is € 10.000. Mijn werknemersdeel is dan 1/3, dat is € 3.300. Ik betaal 42% belasting, dus hou netto € 1.386 over om mijn hypotheek af te lossen. Dat scheelt dan € 70 hypotheekrente. Pas na een jaar of 5 is dat een beetje geld. Daartegenover staat dat ik op lange termijn minder pensioenkrijg. Dat heet nu een sigaar uit eigen doos!

 

 

Leuker was het als ik ook het werkgevers deel mocht gebruiken. Nóg leuker zou het zijn als ik bijvoorbeeld 25% van mijn pensioenspaarpot van, al snel zo’n € 100.00 a € 200.000 mocht gebruiken voor de aflossing van mijn hypotheek.

 

En dat we tot slot 9 waarborgen nodig hebben (zie de Kamerbrief Witteveen 2015) boezemt mij eerder minder dan meer vertrouwen in op een goed afloop.

 

Conclusie? Gefröbel en gepolder op de vierkante centimeter. We maken zeker geen meters. Maar goed, begroting op papier op orde en Brussel voor een jaar tevreden, met een mooie ‘papieren’ waarborg! Fijne feestdagen!

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas