Artikel Overgeld.nl: Hoe bespaar ik als werkgever op pensioen?

Veel werkgevers vragen mij de laatste tijd hoe ze kunnen besparen op de pensioenkosten. Daartoe zijn een aantal mogelijkheden mijns inziens. Allereerst is het goed om alle pensioenkosten goed in beeld te brengen. Dus de pensioenpremie, maar ook de advieskosten extern en de interne kosten. Hoeveel tijd gaat er in pensioen zitten om het allemaal geregeld te krijgen?

In wezen is pensioen eenvoudig: het is gewoon sparen. Hoe meer er gespaard worden, des te hoger het pensioen kan zijn. Kosten zijn dus per definitie te hoog en ook risicopremies – voor overlijden en/of arbeidsongeschiktheid – zijn dus feitelijk kosten. Als het verzekerde feit zich niet voordoet, is het ‘geld’ namelijk weg. Vervolgens moet gekeken worden naar de besparingsmogelijkheden, zonder dat de kwaliteit sec van de pensioenregeling – te veel – wordt uitgehold. Een aantal voorbeelden.

Met betrekking tot het nabestaandenpensioen moet de keus gemaakt worden of u nog langer wilt betalen voor een nabestaandenpensioen voor een ex-werknemer? Zo nee, dan kiest u er dus voor dat u alleen zorgt voor een nabestaandenpensioen zolang een werknemer bij u werkt. Gaat hij/zij weg, dan is het nabestaandenpensioen daarna eigen verantwoordelijkheid. Het is dan wel zo sociaal om de werknemer daarop te wijzen vóórdat hij/zij weggaat! Dat geldt vooral ook voor werknemers die ZZP-er worden!

Hetzelfde geldt voor het arbeidsongeschiktheidspensioen. Hoe hoog moet dat zijn, wanneer gaat het in en kan het niet goedkoper inmiddels. Alle risicotarieven zijn de afgelopen jaren fors gedaald namelijk.

Ook de administratiekosten bij de uitvoerder – verzekeraar – kunnen vast naar beneden, al was het maar door zelf bepaalde werkzaamheden te doen.

Tot slot de indirecte kosten. Hoeveel tijd bent u als werkgever of pensioenverantwoordelijke kwijt aan de pensioenregeling? Hoeveel tijd is nu echt nodig en hoeveel is inefficiency – omdat u zelf niet precies weet hoe het pensioen in elkaar zit, of omdat mutaties etc. steeds maar fout gaan. Ook herhaaldelijk dezelfde (soort) vragen van werknemers moeten beantwoorden kost tijd en kan dus efficiënter – via de eigen website, voorlichtingsbijeenkomsten of anderszins getackeld worden.

 

Ziet u pensioen gewoon als een investering in het inkomen van uw werknemers voor later. En een investering moet optimaal renderen. Ik kan me niet goed voorstellen dat de huidige pensioeninvesteringen niet aanzienlijk beter kunnen.

Maar, dan moet u er zich wel in verdiepen, aan de slag gaan én ook keuzes durven te maken. En dat is úw verantwoordelijkheid als werkgever. Want, het is wel het geld van uw werknemers wat in hun pensioen gaat zitten. Daarbij vertrouwen ze dus op u! Leest u vooral ook de brochure van de AFM hierover (zie www.afm.nl.: Pensioenbrochure voor werkgevers).

 

Hebt u vragen over (uw) pensioen? Stelt u ze dan gerust via www.pensioenSOS.nl

 

 

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

 

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas