Artikel Overgeld.nl: Hoe erg is het nu echt?

Dat vroeg iemand aan mij op een ‘verjaardagsfeestje’. Hij zei: als ik alles zo lees, dan ben ik bang dat ik later niets meer krijg? ‘Hij’ is overigens 45 (net als ik, maar dat terzijde).

Nou, was uiteraard mijn antwoord, het glas is echt nog wel ruim half vol. Laten we het allemaal dus eens objectief, deskundig en rationeel bekijken.

Allereerst de AOW. Deze wordt betaald door de werkenden, maar tot een maximum van 18% over het inkomen in de 1e schijf. De rest komt uit de algemene middelen. Nu de vergrijzing toeslaat betekent dat a. dat de AOW-leeftijd omhoog moet, wel; daar zijn we volop mee bezig (het moet wel wat sneller en echt richting 70 jaar maar goed, dat komt vanzelf). En b. naarmate er meer AOW-ers komen betekent dat automatisch dat de ‘rijkeren’ middels de belastingen meer bijdragen. Dat lijkt mij best goed en eerlijk. Op termijn is de AOW met deze maatregelen dus best betaalbaar. Als de AOW-leeftijd sneller en verder omhoog gaat, betekent dat ook dat we langer AOW-premie betalen.

Vervolgens hebben we in de 2e pijler – het werkgeverspensioen – heel, echt heel veel geld gespaard, alles bij elkaar een kleine € 1.000 miljard. Dat we wat meer nodig hebben gezien hetgeen we verwachten aan pensioen is wat anders. Maar die €1.000 miljard is niet zomaar weg. Ook niet als we (te lang?) wachten met afstempelen. Dat betekent alleen maar dat er wat meer naar de huidige gepensioneerden gaat (die dat eigenlijk wel moeten consumeren) en wat minder naar de actieve werknemers (met name jongeren). Veel belangrijker dan de verdeling tussen ouderen/jongeren is de impact van de economische malaise in Europa: heel veel geld zit in stenen, aandelen, (staats)obligaties en andere beleggingen, dat moet op termijn wel ‘te gelde’ gemaakt kunnen worden. Een sterk Europa – ook al kost dat nu veel – is dan mijns inziens beter dan een ‘hek om Nederland’.
Omdat het pensioenglas dus niet vol zit, moeten we wel voorzichtig zijn (en dus snel gaan afstempelen als dat nodig is) en niet denken dat het ‘zo maar goed komt’. Enig ‘ouderwetse calvinistische zuinigheid’ kan geen kwaad dus.

Verder hebben veel Nederlanders nog ‘andere spaarpotjes’, een eigen huis (met overwaarde) of krijgen wellicht ooit een erfenis(je). Zo niet, dan moeten er gewoon keuzes worden gemaakt: voor de rokers is dat stoppen/minderen met roken, voor de drinkers idem, voor de luxe-uit-eten-gaanders en/of vaak op vakantie-gaanders is het nog makkelijker.
Dat zijn gewoon consumptieve keuzes die of meer ‘pensioen’ opleveren of betekenen dat iemand langer moet werken voor een ‘goed pensioen’. So be it!

Tot slot: macro gezien zit het dus best goed. Dat we langer moeten werken is een feit, maar dat is echt niet erg, dat heb ik al eerder betoogd. Iemand die dat niet wil, moet zelf maar meer sparen. Waar en hoe, ook dat maakt niet uit. Voor mijn part gaat hij emigreren naar een goedkoop land, dat is een eigen keus. De individualisering – en dus de eigen verantwoordelijkheid – gaat wel alsmaar verder. Degene die zich daar niet goed op voorbereidt, die krijgt pas een moeilijke oudedag. Wel is van belang dat het nieuwe kabinet voortvarend, deskundig en objectief het pensioenissue (van pensioenleeftijdverhoging, financieel toetsingskader, deskundigheid pensioenfondsbestuurders tot pensioencommunicatie) aanpakt. Niet met het oog op ‘de volgende (her)verkiezing’ maar met het oog op goede pensioenplannen: innovatief en visionair! Leest u dus ook de goede pensioenparagraaf in de verkiezingsprogramma’s?!
Goed, na deze opbeurende woorden: een hele fijne zomer!

Hebt u vragen over (uw) pensioen? Stelt u ze dan gerust via www.pensioenSOS.nl  

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie