Artikel Overgeld.nl: Hoeveel pensioen krijgt u?

Als u dit niet weet, kunt u dat snel en handig zien op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Helaas, dat blijkt zoals de Telegraaf onlangs ook meldde, komen er niet zoveel mensen op deze site. Ik heb er ook al veel over getwitterd. De vraag is namelijk waarom? Het antwoord is makkelijk: omdat de meeste Nederlanders de site niet kennen!

En hoe komt dat weer? Omdat de ‘marketing’ van deze site niet goed is! Waarom niet? Allereerst is de naam niet goed. De site is namelijk een afgeleide van het Pensioenregister. Die naam moet alsnog leading worden.

Vervolgens moet het Pensioenregister een overheidszaak worden, en dat kan rustig betaald worden door de huidige pensioenuitvoerders, naar rato van het aantal pensioendeelnemers dat ze beheren. En dus bepalend zijn in alle communicatieplannen van staatssecretaris Klijnsma.

 

Naast de getalsmatige zaken over uw pensioen moet het Pensioenregister de leading site worden als het gaat over inkomens-/pensioenplanning. Onafhankelijk, deskundig, betrouwbaar en bestemd voor de gebruiker, voor u.

Vervolgens moet de site verder uitgebouwd om als een inkomens-/financieel planning tool gebruikt te worden. U moet uw eigen pensioennorm kunnen ingeven en op basis daarvan krijgt u een rood, oranje of groen ‘advies’. Waarom deze kleuren? Dat weet u zelf wel…. Doet u dat niet, dan krijgt u een ‘advies’ op basis van de algemene pensioennorm.

 

Ook moeten andere inkomensgegevens zoals uw (bancaire) lijfrenten, gouden handdrukken, spaargeld etc. ingebracht kunnen worden om door te kunnen rekenen. Dat kunt u zelf doen of samen met uw adviseur. En ik wil ook wel mijn (spaar)banksaldo koppelen. En uiteraard wil ik via doorklikken snel naar de site van mijn pensioenuitvoerder kunnen linken. Er zijn overigens allerlei werkgroepen bezig om het pensioenregister uit te breiden, prima. Ik mis echter de werkgroep die het hardst nodig is: de marketingwerkgroep.

 

Tot slot. De site zelf is op zich goed genoeg (voor dit moment). Immers alle info staat erop, overzichtelijker dan op uw UniformPensioenOverzicht (UPO). Ook mooi als controlemiddel of al uw pensioenaanspraken er wel op staan en/of bij u in beeld zijn. Wel moet de inlogsystematiek, nu gaat dat via het DigiD, aanzienlijk vereenvoudigd. Maar een naam voor een site bedenken, een site invullen is niet zo moeilijk. Zorgen dat je traffic krijgt, daar gaat het om!

 

De ambitie van het Pensioenregister moet zijn dat uiterlijk binnen 3 jaar vanaf nu iedere pensioengerechtigde minimaal op de site is geweest en daarna dat hij/zij minimaal iedere 2 jaar terugkomt. Nu zeggen dat je tevreden bent met 2 miljoen bezoekers (zijn ze wel uniek?, ik geloof er niets van!), gezien alle hectiek over pensioen? Schaam je pensioenregister!

 

Hebt u vragen over (uw) pensioen? Stelt u ze dan gerust via www.pensioenSOS.nl. En volg mij op twitter via @akkermansgroep!

 

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

 

 

 


 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas