Artikel Overgeld.nl: Moderne werkgevers en pensioen

Vorige week verscheen mijn nieuwste white paper: Werkgevers & Pensioen nieuwe stijl voor de toekomstige arbeidsmarkt.

De belangrijkste conclusie hieruit is dat pensioen verandert. Werkgevers willen namelijk niet langer verzorgen maar belonen. Dat is en logisch – immers zij en ook u weten ook wel dat niemand meer 40 jaar bij dezelfde baas werkt – en noodzakelijk – de belofte van verzorgen, zonder precies te weten wat dat inhoudt, is immers maar een loze belofte.

Dat kunnen we wel tegen willen houden, maar de maatschappij verandert en individualiseert. Niet in de zin dat iedereen ‘egoïstisch’ wordt, maar wel dat iedereen eigen keuzes wil en moet maken, afhankelijk van mogelijkheden en wensen.

Omdat sinds 2013 provisie in principe niet meer mag bij complexe pensioenverzekeringen worden de kosten van de adviseur en de uitvoerder duidelijk. Ook hier moet een werkgever kritisch op zijn, en kan misschien veel meer controles zelf doen.

De ondernemingsraad, maar vooral ook HR/P&O-afdelingen kunnen en moeten dan ook een veel grotere rol spelen bij pensioen. Daarvoor moeten ze meer kennis opdoen en moet pensioen een veel belangrijker onderdeel van het totale arbeidsvoorwaardenbeleid en –pakket zijn. Ook zaken als (parttime) doorwerken na pensioendatum.

Als je als werkgever toch weet dat zo’n 15 à 20% van het loon in pensioen wordt gestopt, dan is het raar, dat daar niet veel meer controle op wordt uitgeoefend en aandacht aan besteed.

Weet u overigens waarom werkgevers er toch nog zo makkelijk vanaf komen? Dat komt omdat u accepteert dat er maar wat wordt aangeklooid met uw pensioen. Uw uitgestelde loon! Ik zou dat niet langer accepteren en eisen dat u goed, tijdig en duidelijk wordt geïnformeerd. Dat duidelijk is wat pensioen kost, zowel de pensioenpremie maar ook de aanvullende kosten.

En ik zou aan mijn werkgever voorstellen dat ‘ik’ veel meer betrokken wordt bij de pensioenregeling. Ik ken geen enkele werkgever die dat niet wil bewerkstellingen. Immers, zijn beloning wordt niet anders – dat is een gepasseerd station – maar de waardering des te groter.

De tijd dat pensioen er ‘gewoon’ is, en dat het allemaal vanzelf goed komt is echt voorbij. U, uw werkgever, de OR, HR/P&O zullen alle zeilen bij moeten zetten om in de nieuwe arbeidsmarkt pensioen van last tot lust te promoveren.

Omdat het uw pensioen is, zou ik die uitdaging aangaan! Succes.

Wilt u de white paper lezen? Download deze dan via www.akkermans.nl/whitepaper.

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas