Artikel Overgeld.nl: Nieuwe contracten voor pensioenfondsen

U hebt er ongetwijfeld al over gelezen: vanaf 2015 gaan pensioenfondsen over op een nieuw soort pensioencontract. Met u. Althans, dat is de bedoeling. Het nieuwe contract gaat de ‘reële ambitieovereenkomst’ heten. Een hele mond vol, dus hoe werkt het.

 

Tot nu toe kreeg u een x-bedrag aan pensioen toegezegd, bijvoorbeeld: € 10.000 pensioen vanaf 65 jaar. Gewoon een vast bedrag. Alleen als het, zoals de afgelopen jaren, tegenzat dan moest een pensioenfonds de uitkering verlagen. De toegezegde € 10.000 werd dan € 9.800. Dat is afhankelijk van de zogenaamde dekkingsgraad. Al deze lager is dan 100% dan moet het pensioen verlaagd worden. Wel mochten pensioenfondsen eerst 3 jaar proberen de financiën weer op orde te krijgen (en tijdens de crisis van de afgelopen jaren was dat zelfs 5 jaar).

Als het meezat, dat werd het pensioen ieder jaar verhoogd met de inflatie. Dat is de afgelopen 5 jaar vaak ook niet gebeurd. Wederom omdat het tegenzat met de financiën bij pensioenfondsen.

 

In het nieuwe ‘reële ambitiecontract’ is het de bedoeling dat een pensioenfonds uw pensioen áltijd met de de inflatie, te stellen op standaard 2%, verhoogd. Omdat te kunnen moet ze dan wel behoorlijk risicovol beleggen. Ervan uitgaande dat het hogere rendement ook daadwerkelijk wordt gehaald, betekent dat ook dat pensioenfondsen per direct een hogere dekkingsgraad ‘krijgen’ en dus minder hoeven te korten de komende jaren. Dat is natuurlijk fictief…..

Als het beoogde rendement echter dan niet wordt gehaald, moet een pensioenfonds direct de pensioenen verlagen. Ze mogen dus niet meer 3 jaar proberen te herstellen. Wel mogen ze de korting op de pensioenen ‘uitsmeren’ over 10 jaar.

 

Misschien best ingewikkeld, maar eigenlijk ook weer niet. Het enige echt belangrijke dat het nieuwe contact betekent, is dat een pensioenfonds risicovol mag (blijven) beleggen. Daardoor hebt u een grotere kans dat u een inflatie-gecorrigeerd pensioen krijgt, maar loopt u ook het snelle(re) risico dat het pensioen verlaagd wordt als het tegenzit.

 

De hamvraag blijft dus ook: van welk te verwachten rendement mag een pensioenfonds uitgaan? Hoe hoger dat namelijk is, hoe groter de kans op inflatie-gecorrigeerd pensioenen en geen extra kortingen de komende jaren. Máár, ook hoe groter het risico dat als die rendementen niet worden gehaald er fors gekort moet worden. Immers, er is dan een aantal jaren pensioen uitgekeerd, terwijl het geld er eigenlijk niet was. En dat is vooral nadelig voor jongeren. Dat met name zij zich verzetten tegen te rooskleurige te verwachten rendement is daarom logisch. Aanvullend geldt verder nog dat ook de toegenomen levensverwachting uit het (extra) rendement betaald moet worden. Ook daarvoor geldt trouwens dat als we ouder worden – en dat worden we – de ‘beloofde’ € 10.000 pensioen dan niet op 67 jaar ingaat, maar op 68 jaar.

Alles overziend zal generatiediscussie dus nog wel even doorgaan.

 

Hebt u vragen over (uw) pensioen? Stelt u ze dan gerust via www.pensioenSOS.nl. En volg mij op twitter via @akkermansgroep!

 

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas