Artikel Overgeld.nl: Pensioen en vechtscheiding. Niet trouwen of niet scheiden.

Nee, geen taalvoutje, het staat er echt. Pensioen en een ‘vechtscheiding’. Iedere keer verbaas ik mij weer over de slechte afspraken die gemaakt worden over pensioen als mensen gaan scheiden. Vaak betekent dat, dat de verdeling van pensioen 20 jaar na dato opnieuw wordt aangevochten bij de rechter. Met alle mogelijke – onzinnige - argumenten. Dat ligt overigens eerder aan de betrokken adviseurs uiteraard dan aan de ex-partners zelf. En dat is raar, want sinds 1981 zijn de spelregels niet zo moeilijk. Maar ja, u zit er mee (met die ex).

Gescheiden na 17 april 1981 en voor 1 mei 1995 betekent dat het pensioen verdeeld wordt als partijen in gemeenschap van goederen gehuwd waren. Ook al is er in het echtscheidingsconvenant niet over gesproken, het pensioen moet dan, dus ook na 20 jaar op 65/67 jaar, of zelfs daarna alsnog - als onverdeeld goed – worden verdeeld!

Gescheiden na 1 mei 1995 betekent dat het pensioen opgebouwd tijdens de huwelijkse periode altijd moet worden verevenend, waarbij wel het volledige partnerpensioen – als dat er is - toekomt aan de ex. Als binnen twee jaar ook de uitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar) wordt geïnformeerd, dan betaalt deze het pensioen later direct uit aan de ex. Zo niet, dan moet u het pensioen zelf ‘doorbetalen’ aan uw ex.

Als u huwelijkse voorwaarden heeft, dan kunt u afwijken van de wet. Deze afspraken moeten dan wel duidelijk zijn. Dat geldt ook voor samenwonenden, voor hen gelden geen wettelijke bepalingen. Geregistreerde partners worden gewoon gezien als gehuwd.

Verder moet een ‘gouden handdruk-polis’ ook worden verdeeld als het gezien wordt als pensioen, en dus niet als het bedoeld is c.q. aangewend wordt voor een aanvullend inkomen (na ontslag). Lijfrente en andere kapitaalverzekeringen zijn van degene op wiens naam ze staan, maar moeten wel qua waarde worden meegenomen in de te verdelen boedel. En mogen ook zonder fiscale sancties ‘verdeeld’ worden.

Tot slot: een directeur-grootaandeelhouder die pensioen opbouwt in zijn eigen BV moet het te verdelen pensioen direct afstorten bij een verzekeraar, tenzij de BV het niet kan betalen. De waarde van het af te storten pensioen is vaak twee maal zo hoog als op de balans staat. Wees daarop dus voorbereid.

Conclusie. Regel het goed als u gaat scheiden. Bent u gescheiden, kijk dan eens goed of er op papier staat wat u bedoeld hebt. Voorkom dat op de pensioeningangsdatum de vechtscheiding begint. Net zo goed als het pensioen voor uzelf, valt het te verdelen pensioen altijd tegen bij de ex-partner. Die gaat dus net zo lang zoeken tot iets gevonden wordt waardoor de verdeling opnieuw aangevochten kan worden. Nog beter, kies voor conversie, dan bent u definitief van elkaar af. Dat wilt u toch als u gaat scheiden?!

En het allerbeste? Niet trouwen en/of scheiden, zo wel zoek dan in alle gevallen een goede pensioenadvocaat. Ik kan het weten zoals u leestJ!

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas