Artikel Overgeld.nl: Pensioen is uit!

Inmiddels zijn de kaarten redelijk geschud. Pensioenleeftijd omhoog naar 67 jaar - de komende jaren gaat dat naar verwachting nog verder omhoog. Ter info voor de 'jongeren': richting 70 jaar in 2040. De mogelijkheden om pensioen op te bouwen zijn beperkt, een volledig pensioen (75% van uw gemiddelde salaris, dat is zo'n 45 á 50% van uw salaris vlak voor pensioendatum) bereikt u pas na 40 jaar werken. En als klap op de vuurpijl, vanaf medio 2015 gaat pensioencommunicatie digitaal en op zo'n manier dat u het snapt. Nou ja, snapt, u wilt eigenlijk maar een ding weten, hoeveel netto pensioen krijg ik per maand en vanaf wanneer.

 

De volgende fase treedt dus aan. Dat is niet meer - zoals het eigenlijk altijd was - zo vroeg mogelijk fulltime met pensioen gaan. Maar, eerder parttimen of werk doen dat u leuk vindt. Met als doel, dát zo lang mogelijk vol te houden, dus minimaal tot 75 jaar en als het kan nog langer.

 

Pensioen in de 'oude zin' des woord: lekker op uw lauweren rusten, is dus uit. Wel moet u zorgen dat u weet wat u wilt met uw arbeids- of ondernemerschapscarrière. Er komt namelijk een moment, dat zal zo rond uw 60ste  á 65ste  liggen, dat u niet meer wilt, of minder kunt of gewoon 'geen zin meer hebt' in een aantal zaken. Dat kan vergaderen zijn, verantwoording afleggen of - als ondernemer - managen (immers, ondernemen is heel veel, maar managen hoort daar eigenlijk niet bij). Realiseert u zich echter ook vooral dat de maatschappij vergrijst. Dat betekent dat er én steeds meer ouderen komen, de helft van alle Nederlanders is al ouder dan 50 jaar, dat iedereen langer werkt én er dus een 'oudereneconomie' ontstaat, waar het misschien heel goed toeven is. Niet pensionerend maar actief (werkend dus) en betrokken.

 

Vanuit dit nieuwe pensioendenken blijft pensioen wel net zo belangrijk. Want stelt u zich eens voor, u bent ergens tussen 60 en 65 jaar en kunt concluderen dat u niet meer hoeft te werken, maar nog mág werken. Dat u, als het echt nodig is, redelijk tot goed kunt leven van uw - opgebouwde - pensioen (en overige inkomsten/vermogen). Dan is het toch elke dag feest?! U gaat lekker vaak en lang op vakantie en werkt niet meer op vrijdag. Doet alleen nog dingen waar u goed in ben, die u leuk vindt en waar u energie van krijgt. Hoe mooi kan het pensioenleven zijn?!

 

Het 'oude' pensioendenken, pensioen als 'doel in het leven' is dus uit. Pensioen 'nieuwe stijl' - de facto gewoon 'een (volle) zak met geld opbouwen' is in. Ook daarvoor moet u grip hebben op uw pensioen(situatie), weten wat u kunt verwachten en weten wat u nodig hebt. Rekening houdend met uw (afgeloste en dus vrije) eigen huis en weten wat u nog aan inkomen kunt genereren.

 

Nu de overheid en ook werkgevers u niet meer verzorgen, bent u zelf aan zet! Dan kunt u rustig, goed en plezierig oud worden. En willen we dat niet allemaal?

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas