Artikel Overgeld.nl: Pensioenmaand

April was terecht Pensioenmaand bij Overgeld. Voor het eerst in de 'pensioengeschiedenis' hebben tientallen pensioenfondsen, met miljoenen deelnemers, moeten besluiten tot het korten van opgebouwde pensioenen, afstempelen genaamd.

Een aantal vragen die steeds weer terugkwamen beantwoord ik graag.

De eerste vraag is: mag dat zomaar, afstempelen? Het antwoord is helaas ja. Feitelijk is een pensioentoezegging door een pensioenfonds (níet door een verzekeraar!), voorwaardelijk. Dat betekent, dat afhankelijk uiteraard van de spelregels uiteindelijk, ook opgebouwde pensioenen verlaagd kunnen worden. Voor nog actieve werknemers, voor slapers (dus ex-deelnemers, die nog niet met pensioen zijn) en ook gepensioneerden. Uiteraard wel 'eerlijk', allemaal procentueel hetzelfde. Of het terecht is of niet, omdat de lage marktrente een belangrijke oorzaak is, laat ik nu onbesproken.

Het antwoord op de vraag waarom er - vaak al jaren - niet meer wordt gecorrigeerd voor inflatie is eigenlijk hetzelfde. Ook deze toezegging is voorwaardelijk en hoeft alleen gedaan áls er voldoende geld is. Als u nu denkt, ja maar, de dekkingsgraden gaan toch weer de goede kant op, dan klopt dat. Toch blijft de vraag of pensioenfondsen überhaupt weer zoveel 'vet op de botten' krijgen dat ze een dekkingsgraad van 125 à 130% krijgen. En dus weer kunnen corrigeren voor inflatie en zelfs misschien de verlagingen weer ongedaan kunnen maken. Omdat er steeds meer pensioengeld moet worden uitgekeerd nu de grote groep babyboomers met pensioen gaat en er steeds minder werkenden premie inleggen, schat ik die kans niet rooskleurig in. In dat kader staan pensioenfondsen echt met de rug tegen de muur.

 

Een belangrijke reden is dat we steeds ouder worden. Dat wisten we natuurlijk allang, maar we hebben verzuimd om daarom te anticiperen door meer premie te vragen én de pensioenleeftijd te verhogen. Dat gebeurt pas nu het eigenlijk te laat is. Ook weer, terecht of niet: de Cie Goudswaard heeft in 2010 al gezegd dat we of langer moeten werken of tot 50% meer pensioenpremie moeten betalen. De AOW-leeftijd komt pas in 2021 op 67 jaar te staan. Dat is dus gewoon 10 jaar te laat. Voormalig PvdA-fractieleider Wouter Bos heeft begin deze eeuw ook al gesteld dat de pensioenleeftijd omhoog moest. Hoon was zijn deel en een verkiezingsnederlaag het gevolg!

 

Ook vroegen velen zich af of ze hun 'kleine' pensioentjes niet beter konden afkopen. Tot ruim € 400 per jaar mag er zonder extra fiscale sancties afgekocht worden - onder voorwaarden overigens. Als het dus onder dat bedrag is zou ik zeggen ja, doe maar. Als u echter bij verschillende werkgevers kleine pensioenen hebt, is het misschien beter om alles 'onder een dak' te brengen. Ook hiervoor geldt dat deze vrijwillige waardeoverdracht veel makkelijker moet worden dan nu vanuit de wet kan. Het is toch uw pensioen? Hier moet ik dan ook weer zeer kritisch zijn richting de wetgever die vooral uitblinkt in 'niets doen'!

 

Tot slot de vraag of we echt tot 70 jaar moeten werken. Ja, is mijn volmondig antwoord. Of we moeten bereid zijn om 50% meer pensioenpremie te betalen. En dus niet een kleine 20%, maar tot 30% van ons loon in het pensioen te stoppen. Niet alleen vrijdag, maar ook nog donderdagmiddag werken voor 'later'. Ik kan me niet voorstellen dat iemand nu - zo - arm wil leven voor later. Het is dus of langer werken of genoegen nemen met minder pensioen. Dat laatste kan vaak opgelost worden - zeker bij tweeverdieners - door het partnerpensioen over en weer uit te ruilen voor meer eigen ouderdomspensioen. En zeker door de eerste jaren meer pensioen op te nemen, en daarna wat minder. Kijk dus goed naar de flexibiliseringsmogelijkheden van uw pensioen en maak daar gebruik van!

 

Hebt u vragen over (uw) pensioen? Stelt u ze dan gerust via www.pensioenSOS.nl

 

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

 

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas