Artikel Overgeld.nl: Verdien je meer dan een ton, dan moet je echt niet (pensioen)zeuren!

Nu alle pensioenregelingen echt aangepast moeten worden om te voldoen aan de nieuwe eisen per 2015, komt ‘opeens’ een hernieuwde discussie over de ton-plussers: werknemers die meer dan € 100.000 per jaar verdienen, en daar na 2015 geen pensioen meer mogen over opbouwen.

Dat zijn er overigens zo’n 125.000 in Nederland! Die werken vooral als ambtenaar, als directeur/manager bij scholen, ziekenhuizen en woningbouwcorporaties ‘zeg ik altijd met een glimlach’ bij lezingen.

Als je over € 100.000 ‘keurig’ 78,75% pensioenopbouw gedurende je carrière – het nieuwe rekenmodel is immers 42 jaar x 1,875% – dan lijkt het mij dat je daar goed van kunt rondkomen.

En daarnaast, je blijft toch meer dan een ton verdienen? Dan ga je dus gewoon zelf sparen. Of je dan moet kiezen voor het nieuwe netto-pensioen vraag ik mij wel af. Immers, waarom zou je netto geld, dus niet fiscaal aftrekbaar, vastzetten voor een levenslang (aanvullend) pensioen, dat je echt niet nodig hebt om van rond te komen, met als gevolg dat als je komt te overlijden het ‘geld’ weg is. Terwijl je als je zelf spaar en/of dat doet via een(bancaire) lijfrente het én flexibeler te gebruiken is en altijd voor jou of je erfgenamen is?!

Wel is het niet onterecht dat je (een deel) van de pensioenpremie die je vorig jaar dus wel van je werkgever kreeg voor het pensioen boven een ton, nu zelf als extra salaris krijgt. Maar dat lijkt mij gewoon logisch en is een kwestie van bespreken en een beetje onderhandelen.

Het is natuurlijk wel van belang om te kijken naar het nabestaandenpensioen, ook dat is gemaximeerd tot € 100.000. De oplossing hiervoor is niet zo moeilijk: gewoon een aparte risicoverzekering in Box III. De nabestaande krijgt dan gewoon een x-bedrag en kan dat geld ook gebruiken om de hypotheek af te lossen of andere dingen mee te doen. Voor mijn part schenken aan de kinderen. Ook dat geeft veel meer vrijheid en flexibiliteit dan een levenslang extra nabestaandenpensioen.

Het arbeidsongeschiktheidspensioen is overigens niet beperkt tot € 100.000. Waarom, dat weet niemand. Het is dus een foutje in de wet, maar die gaan ze niet herstellen.

De conclusie kan dus zijn dat de grens van € 100.000 gewoon goed en dus terecht is. De krokodillentranen van de ton-plusser zijn dus niet nodig, onterecht en gelukkig te laat. Als je in staat ben een ton bij elkaar te verdienen ben je ook wel in staat voor ‘je pensioeninkomen’ daarboven zelf een goede oplossing te zoeken! Zo niet, dan verdien je die ton ook niet en is het probleem ook opgelost.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas