Artikel Overgeld.nl: Werknemers zijn lui! Vooral jongeren

Dat blijkt althans uit het onderzoek dat GfK voor Delta Lloyd heeft gedaan. Niemand kan namelijk tot 67 jaar werken, is de uitkomst. Ouderen kunnen wél tot 65,5 werken en jongeren zelfs maar tot 63,5. Wel verwacht iedereen dat ze tot 67 en zelfs langer móeten werken. Die realiteitszin hebben ze dan wel weer.

Grappig dat een jongere (van 34 jaar, die dus nog 30 jaar ‘moet’ en net is begonnen) wel tot 63,5 – dat is dus 30 jaar – maar niet tot 67 – dat is dus nog 33,5 jaar – kan werken. Dat lijkt mij ‘aangeprate’ inschatting.

 

Ik snap best dat als iemand vanaf z’n 25-ste gedurende 40 jaar wordt voorgehouden dat hij/zij met pensioen mag vanaf 65, je daar in gaat geloven. En dat je er dan op je 63,5 echt aan toe bent. Maar dat is natuurlijk onzin. Ga dingen doen met je (werkzame) leven die je wel leuk vind. En kom nu niet aan met die onzin: ja, jij hebt makkelijk praten, meneer de advocaat. Dat is natuurlijk slappe hap. Mijn klusjesman heeft ook het plaatselijke biljartcentrum overgenomen omdat hij inziet dat hij niet tot z’n 65-ste kan bouwvakken. En die is op z’n 15e ook gewoon begonnen als stratenmakker.

Kortom, neem eens eigen verantwoordelijkheid. Niemand gaat jouw pensioen financieren vanaf je 63,5 hoor!

 

In 2010 verscheen het rapport van de commissie Goudswaard. Deze commissie concludeerde dat we of 50% meer premie moeten betalen, of onze pensioenambities zullen moeten bijstellen. Dat betekent dus langer werken (nu tot 67 jaar, in de toekomst zelfs tot 70 en langer), genoegen moeten nemen met minder pensioen (niet meer 70% van het laatste loon, maar slechts 50%) en ook nog eens een keer meer onzekerheid.

 

Het is dus of het een of het ander. Of je werkt langer door of je krijgt weinig pensioen.

 

Een heel andere vraag is wáár iedereen moet werken. Onlangs bleek ook dat het met de krapte op de arbeidsmarkt tegenvalt de komende jaren. Dat komt natuurlijk door de aanhoudende crisis en omdat werknemers langer doorwerken. Pas na 2024 komt er echte krapte. Dat laat echter onverlet dat we met z’n allen langer door moeten werken en dat – met name jongeren – niet moeten piepen dat we wél tot 63,5 maar niet tot 67 kunnen werken. In plaats van ons druk maken wanneer we met pensioen kunnen, moeten we alle energie zetten op een betere arbeidsmarkt. Ook en vooral voor jongeren! Begin dus maar met het werken aan je eigen arbeidstalent. Succes!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas