Artikel Pensioen & Praktijk: Waardeoverdracht moet worden afgeschaft. Tegen! Het moet zelfs verplicht worden.

Ik ben inderdaad voorstander van een plicht tot waardeoverdracht. Ik zal het toelichten. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat werknemers 2 tot 7 jaar bij dezelfde werkgever blijven. Als een werknemer dan niet verplicht zou worden tot waardeoverdracht blijft een werkgever nog tot soms 35 jaar – en daarna – verbonden met die werknemer. Ik ken geen werkgever meer die dat wil. Dat is vergelijkbaar als de gebruikelijke voorwaardelijke pensioenverevening bij echtscheiding, dat leidt alleen maar tot een hernieuwde discussie op pensioendatum en partners blijven ‘levenslang’ verbonden. Dat is niet het doel van een echtscheiding, en dus ook niet bij beëindiging van dienstbetrekking.

Daarnaast is het natuurlijk voor werknemers veel overzichtelijker om ‘alles ‘in één hand’ te hebben. Dat is nu eenmaal het gevolg van wisselen van baan. Alle góede dingen én de gevolgen van waardeoverdracht.

Natuurlijk hebben we www.mijnpensioenoverzicht.nl. Maar de gemiddelde werknemer kan daar echt nog precies uithalen wat hij nu exact krijgt, zeker niet als er uitkerings- en premieovereenkomsten door elkaar lopen in combinatie met NP.

Denk ook aan de gevolgen van een risico-nabestaandenpensioen. Dat wordt veel inzichtelijker na waardeoverdracht dan als er premievrije rechten blijven staan voor alleen OP en NP na pensioendatum.

Ook zijn de kosten natuurlijk aanzienlijk minder als er minder (premievrije) pensioenaanspraken moeten worden bijgehouden en gecommuniceerd. We houden nu ruim 15 miljoen ‘aanspraken’ bij voor zo’n 7 miljoen werknemers. Zonde van het geld. En of dat nu digitaal wordt gecommuniceerd of niet, er moet tijd en dus geld aan besteed.

Maar, hoe zit het dan met de bijbetalingsproblemen zult u zeggen? Dat is ook makkelijk. Dat is nu eenmaal inherent aan het toezeggen van een uitkeringsovereenkomst. Wil je dat niet als werkgever dan moet je die niet aangaan! En zolang we nog het besluit hebben dat bijbetaling reguleert hoeft dat ook geen issue te zijn. Overigens is al vaker gepleit om bij waardeoverdracht uitsluitend de ‘waarde’ mee te geven.

Verder zullen binnen ‘no time’ toch nagenoeg alle pensioenregelingen gebaseerd zijn op premieovereenkomsten. Ik ken ook nauwelijks nog werkgevers, zeker niet in de vrije – niet Bpf - markt die, als ze de verschillen kennen, níet voor een premieovereenkomst opteren.

Tot slot moeten ZZP-ers de mogelijkheid krijgen om waardeoverdracht te doen naar een eigen ‘pensioenovereenkomst’. Zeg maar de vernieuwde C-polis. Daar was namelijk niets mis mee – behalve de afsluitprovisie dan uiteraard.

mr Theo Gommer MPLA is directeur Wetenschappelijke Bureau Akkermans & Partner Groep, advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas