Artikel Tips & Advies: U & Uw BV

Er zijn een paar algemene ‘wijsheden’ als het gaat om beleggen. Die gelden ook voor het beleggen van pensioengeld. Individueel beleggen is ‘duurder’ dan collectief en levert minder op. Niet alleen zijn de kosten dan hoger, maar ook de risicospreiding is minder. Soms kunt u met voldoende vermogen pas meedoen met (succesvolle) beleggingen. Vervolgens renderen risicovolle(re) beleggingen pas op lange(re) termijn. Ook levert het vasthouden aan een gekozen strategie meer op dan ‘ad hoc’ beslissingen (en betekent in ieder geval minder switchkosten!). En tot slot leveren risicovolle(re) beleggingen op langer(re) termijn meer op.

De wijsheid: “sell in may, but remember, come back in september”, is aardig, maar niet bewezen.

Als het dus gaat om pensioengeld dan betekent dat het volgende. De pensioenvoorziening in uw eigen BV moet minimaal 4% rendement opleveren, netto. Dat zit ‘ingebakken’ in de berekeningen. Vaak zit er in de pensioentoezegging een streven om de inflatie te volgen, stel dat de inflatie gemiddeld 2% is. Tot slot zit in de berekeningen het zogenaamde sterfterisico ingebakken, ook goed voor 1%. Als u dus pensioengeld belegt dan moet u eigenlijk een procent of 6 a 7 (netto!) halen om hier levenslang mee te kunnen doen. Dat bekent een procent of 7 a 8 bruto. Daarvoor moet u dus eigenlijk risicovol beleggen. Dat kan, want pensioen ís lange termijn. Ook als u 60 jaar bent, kunt u ‘gerust’ een deel van uw pensioengeld risicovol(ler) beleggen. Immers, pas rond uw 80e hoeft u de laatste pensioentermijn liquide te hebben. Wel is het van belang om continu de vinger aan de pols te houden. Ligt u nog op schema, moet u uw strategie aanpassen, slaapt u nog rustig etc? Ook moet u zich afvragen of u deskundig genoeg bent. Zo niet, dan of ‘op cursus’ of een deskundiger iemand inschakelen.

Mocht toch blijken dat minder rendement wordt behaald dan nodig dan is dat op zich niet zo erg, mits: u zich dit realiseert en omdat u altijd, als de pot echt leeg is, zonder fiscale sancties kunt afzien van uw (resterende) pensioen. Dat u dan geen pensioen meer krijgt, of na uw overlijden uw partner niet, dat is dan natuurlijk de consequentie.

Het advies is dus om kritisch naar uw beleggingen en uw beleggingsresultaten te kijken. Zeker als het om pensioengeld gaat. En misschien andere keuzes te maken. Als dat niet kan of niet gewenst is, laat dan eens doorrekenen wanneer de pot leeg is.

Een alternatieve oplossing is om het geld onder te brengen bij een verzekeringsmaatschappij. Dat geld u dan natuurlijk wel liquide hebben en verzekeren kost ook geld. Deze keus moet u zakelijk en rationeel afwegen tegen zelf beleggen. Aansluiten bij collectieve beleggingen is altijd raadzaam gezien kosten en risicospreiding.

Tot slot. Ook de keus om uw pensioengeld in uw eigen bedrijf te investeren is een vorm van beleggen. Ook dan moet u zakelijk en rationeel zich afvragen of dat een goede belegging is. Dat de keus om elders te beleggen pas gemaakt kan worden áls er voldoende liquiditeiten zijn is ook een waarheid. In dat kader is pensioen in uw eigen BV, met de daardoor gecreëerde liquiditeitsverruiming goed ondernemen en daardoor pensioengeld liquide kunnen maken een goed keus. Maar, zelf doen, betekent ook zelf verantwoordelijk zijn en blijven.

Streamer: Beleggen is voor velen emotie. Maar toch, als het gaat om pensioengeld, en zeker dat voor de nabestaanden, is zakelijk handelen beter!

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie