Artikel Vooruitkijken.nl: Wie heeft er geen behoefte aan 'financiële (pensioen)planning'?

Volgens mij iedereen inmiddels. Alle veranderingen gaan zo snel, ik kan me nauwelijks voorstellen dat niet iedere Nederlander een goede financiële adviseur moet hebben.

De belangrijkste verandering in ‘pensioenland’ is natuurlijk dé pensioendatum. Dat is vanaf 2014 niet meer standaard 65 maar 67 jaar. Op dit moment krijgt de gemiddelde gepensioneerde € 1,- AOW en € 1,- pensioen van zijn ‘werkgever’. De toekomstig gepensioneerde krijgt echter 2 á 3x zoveel pensioen als AOW. Het belang van pensioen wordt dus steeds groter. Omdat niemand meer kan en mag vertrouwen dat hij 70% van het laatst verdiende salaris aan pensioen krijgt – en dat is niet voor niets de norm waaraan iedereen zich zou moeten spiegelen – en ook niet dat het pensioen inflatie vast is, móet er wel gepland worden. Dat begint met inzicht in de eigen pensioensituatie, daarna overzicht – waarbij u uiteraard ook rekening moet houden met andere inkomens- en vermogensbronnen, zeker als u een eigen huis hebt -, analyse en daarna keuzes maken.

Eigenlijk is pensioen dan best makkelijk. U geeft uw inkomen nu uit, of u ‘bespaart/reserveert’  het voor later! Meer smaken zijn er niet. Niet te voorzichtig zijn met ‘uitgaven’ overigens……zeker niet als u bereid bent om langer door te werken. Want, er is eigenlijk geen norm meer. Niet qua hoogte van uw pensioen, maar ook niet qua pensioenleeftijd. Ik heb deze feestdagen besloten om niet tot m’n 70e, maar tot m’n 80e te blijven werken. Een heerlijk rustig gevoel geeft dat!

Vanaf nu ga ik u iedere 2 maanden ‘bijpraten’ over alle pensioenontwikkelingen. Ook al gaat u nog niet ‘pensioenplannen’, volgt u mij vanaf nu. Dan blijft u goed op de hoogte en zet ik u iedere keer aan het denken.

Baat het niet dan schaadt het niet!

Voor al uw vragen die dan opkomen, er zijn vanaf 2014 alleen nog maar goede pensioenadviseurs in Nederland. Ze hebben namelijk allemaal hun diploma Wet Financieel Toezicht Pensioenverzekeringen. En weten van de hoed en de rand. Maar u moet ze wél uitdagen (en betalen natuurlijkJ)!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas