Artikel Z24.nl: Ondernemers bezuinigen op hun sociale zekerheid.

Vijftien procent van de MKB-ondernemers is onverzekerd en spaart ook niet.

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bezuinigden als gevolg van de financiële crisis afgelopen jaar op hun pensioen of arbeidsongeschiktheidsvoorziening.

Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau voor het MKB uitvoerde in samenwerking met Z24. Vooral ondernemers die zelf spaarden om tegenvallers te kunnen opvangen of hun oude dag te financieren, zijn dit geld het afgelopen jaar ergens anders voor gaan gebruiken.

Niet verzekerd
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondernemers (47 procent) niet verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid, 61 procent heeft geen lijfrenteverzekering of iets dergelijks afgesloten om pensioen op te bouwen, 62 procent is niet verzekerd tegen ziekte. Slechts 5 procent van de ondernemers heeft een verzekering die uitkeert bij zwangerschap of bevalling. Bijna een derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf heeft geen enkele van bovenstaande verzekeringen.

Dat veel zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) slecht verzekerd zijn, was al wel bekend. Dit onderzoek is echter interessant omdat het het hele MKB beslaat en niet alleen zzp-ers. Aan het onderzoek namen 1.150 MKB-ondernemers deel.

Bezuinigingen
Het afgelopen jaar heeft een aantal ondernemers zijn verzekeringen aangepast. Het vaakst betrof dit de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Eén op de tien ondernemers bracht afgelopen jaar een verandering aan in zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zes procent voerde hierop een bezuiniging door. Twee derde van de ondernemers die zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering stop zette of goedkoper maakte, deed dit vanwege de kredietcrisis.

Vier procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bezuinigde op zijn pensioenverzekering.

Hoewel dit geen enorme percentages zijn, gaat het toch om heel wat ondernemers. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in Nederland zo'n 800.000 MKB-bedrijven zijn. Heb je het over vier procent, dan heb je het dus over zo'n 3.200 ondernemers.

Sparen
Een alternatief voor het hebben van een verzekering is zelf sparen om tegenslagen te kunnen opvangen of je oude dag te financieren. Iets meer dan de helft (52 procent) van de ondernemers doet dit. Bijna een kwart van de ondernemers is echter minder gaan sparen of helemaal gestopt met sparen als gevolg van de crisis.

Uiteraard zijn er ook ondernemers die zowel verzekerd zijn, maar ook zelf sparen (35 procent). Een evengroot percentage is wel verzekerd, maar spaart niet. Bijna één op de vijf ondernemers in het MKB is onverzekerd, maar spaart wel. Vijftien procent van de ondernemers is echter onverzekerd en spaart ook niet.

Riskant
"Heel riskant", vindt voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland, maar ook logisch: "Iedere ondernemer die geld opzij zet om te sparen en te verzekeren, vindt eigenlijk dat dat geld beter besteed kan worden om te ondernemen."

Hermans: "Als een ondernemer als gevolg van de crisis geen krediet krijgt van de bank, is het logisch dat hij zijn eigen vermogen aanspreekt. Ondernemers zullen tot de bodem van hun reserves gaan om hun bedrijf overeind te houden."

Vooral voor oudere ondernemers kan dit volgens de werkgevers voorman echter zeer riskant zijn. "Zij kunnen over een paar jaar een groot probleem hebben. Dan merken ze dat ze geen pensioen meer over hebben. Van alleen een magere aow-uitkering kunnen ze niet leven."

De drempel om spaargeld ergens anders voor te gebruiken dan waar je het voor bedoeld had, is blijkbaar lager, dan het opzeggen of aanpassen van een verzekering.

Even minder sparen niet erg
Even iets minder sparen, is volgens deskundigen dan ook niet heel erg. Als je het daarna maar weer inhaalt. Theo Gommer, partner bij pensioendienstverlener Akkermans en partners in Tilburg: "Maar dan moet je dus wél weer beginnen. In de praktijk werkt het zo dat als je vier jaar gestopt bent met sparen, je steeds zegt dat je morgen weer gaat beginnen, maar eerst nog even een nieuwe auto koopt of op vakantie gaat."

Het opzeggen van een verzekering biedt veel grotere risico's. Als je morgen arbeidsongeschikt wordt en je hebt gisteren je verzekering opgezegd, dan krijg je niks. Ben je gisteren gestopt met sparen, dan heb je - als het goed is - wel nog het geld dat je tot gisteren gespaard hebt.

Riskant wordt het volgens beleidsadviseur werk- en inkomen Herman Verhoef van ASR verzekeringen, tevens docent financiële planning aan de Rotterdam School of Management als ondernemers die de boel al niet zo goed op orde hadden, gaan bezuinigen. En dat zijn er volgens hem heel wat: "De helft van de ondernemers weet waar ze mee bezig zijn, de andere helft heeft geen idee."

Barbara Nieuwenhuijsen en Laura Walburg, medewerkers Z24.nl.

Informatie

 • Pensioen Algemeen
 • Donderdag 26 maart 2015

KennisHub

KennisHub Pensioen- &
Life Event Advisering

 • Inspirerende Masterclasses
 • Praktijkgerichte Workshops
 • PE Artikelen & Casuistiek
 • Artikelen & Blogs
 • Stel je vraag
 • PE-geaccrediteerd
 • Mix & Match
 • Jaarlijks PE-certificaat
 • 21 dagen op proef

€ 35 p/m

Volgende licenties: 20% korting Meer Informatie

Eerst aankijken? Word Free Member

 • Wekelijkse nieuwsbrief
 • Artikelen & Blogs
 • 5+ gratis vaktechniek artikelen p/m
 • Schrijf je in voor Masterclasses & Workshops
 • Toegang tot FinSourceOne

Gratis

Volgende Free Members: 100% korting Meer Informatie