Bagatelhypotheken

De minister van Financiën beantwoord Kamervragen over de moeite die het oudere mensen en mensen met een uitkering kost om een zeer kleine hypotheek rond te krijgen.

In het Tv-programma Kanniewaarzijn werd een item behandeld waarin de programmamakers hun verbazing uitspraken over de moeite die het kosten om een zeer kleine hypotheek rond te krijgen.

De minister antwoordt daarop, dat hij het belangrijk vindt dat consumenten toegang hebben tot hypothecaire financiering op een wijze die verantwoord is en passend is bij hun situatie. Ook zouden ze niet onnodig belemmerd moeten worden. De minister wijst op de inspanningen hiervoor via het Platform hypotheken, uitingen van de AFM wanneer een toets op werkelijke lasten kan plaats vinden en het kader bij verhuizingen naar een goedkopere woning die ook toetsen op werkelijke lasten mogelijk maakt. In zijn algemeenheid probleemloos toetsen op werkelijke lasten vindt hij nog geen optie. Een hypotheekadviseur of kredietverstrekker kan in kaart brengen of de gewenste hypotheek passend en haalbaar. Hij is niet bereid om de Tijdelijke regeling hypothecair krediet aan te vullen met een bagatelvoorziening of ‘geen gezeurbepaling’ waarmee hypotheken tot 20 of 30% van de WOZ-waarde altijd als ‘compliant’ worden beschouwd en niet als voor kredietverschaffers relatief duur maatwerk. 

Het standpunt van de minister is best begrijpelijk, maar het probleem is er niet mee opgelost. Bovendien wordt ook weer een belangrijke factor vergeten en dat is de vergoeding van de betrokken adviseur. De Tweede Kamerleden hebben ook hun mond weer vol van de zorgplicht die op de sector zou rusten, terwijl ze feitelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de regelgeving die een duur proces tot gevolg heeft. Het ‘kanniewaarzijn’ dat die sector zijn inspanningen maar gratis zal moeten gaan doen, ook niet voor deze doelgroep.

 

 

 

Informatie

  • Financieren
  • Vrijdag 22 maart 2019

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas