Beëindiging zorgverzekering

Rechtbank Rotterdam oordeelt in een kort geding over een vordering tot ongedaanmaking van de beëindiging van een zorgverzekering.

Iemand heeft een zorgverzekering afgesloten. De gemeente waarin hij woont schrijft hem ondanks diens bezwaren daartegen uit  de Basisregistratie Personen. De zorgverzekeraar krijgt daar een melding van hem en vraagt naar zijn verblijfplaats. De op dat moment nog verzekerde geeft daarop aan dat hij nog altijd in Nederland op een adres woont. De verzekeraar beëindigt de zorgverzekering met terugwerkende kracht.

Er wordt een claim voor zorgkosten ingediend. De gemeente verklaart het bezwaar tegen de inschrijving uit de BRP ongegrond. De persoon was niet bereikbaar op het opgegeven adres en er zijn ondanks onderzoek geen verblijfplaats- of adresgegevens naar boven gekomen. Er is meerdere malen huisbezoek afgelegd daarvoor waarbij niemand werd aangetroffen. Er is vervolgens geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om wel bewijzen van de verblijfplaats aan te leveren bij de gemeente.

Rechtbank Rotterdam toetst de Zorgverzekeringswet af op de uitzonderingen die gelden voor de eis van inschrijving in de BRP. Dat zijn het overleggen van een werkgeversverklaring, een verklaring van de SVB van verzekering op grond van de Wlz en wanneer het niet aan de te verzekeren persoon redelijkerwijs te wijten is dat het opgegeven adres afwijkt van het inschrijfadres.

De rechtbank vindt dat deze uitzonderingen niet van toepassing zijn. Er is geen sprake van een afwijkende registratie, maar van een volledig ontbrekende registratie en bovendien wordt er geen bewijs aangeleverd door de persoon zelf voor het wel hebben van een verblijfplaats in Nederland. Opvallend is vervolgens nog dat de persoon alsnog een Wlz-verklaring kan krijgen en op grond daarvan eventueel met terugwerkende kracht alsnog verzekerd zal kunnen worden.

Tsja, met wat huiswerk was de procedure kennelijk dus helemaal niet nodig geweest, maar illustreert wel mooi de formele minimale vereisten waaraan voldaan moet worden om verzekerd te kunnen zijn voor de Zorgverzekeringswet.   

 

Informatie

  • Zorg
  • Vrijdag 8 januari 2021

KennisHub

KennisHub Up-to-date

Hét abonnement om je kennis en vaardigheid met focus op (o.a.) Pensioen, Collectief Pensioen, Lijfrente, Echtscheiding, Estate Planning en Life Events, up-to-date te houden én door te ontwikkelen. Praktijk gericht, fiscaal georiënteerd, boordevol actualiteiten en PE-geaccrediteerd.

€ 28

p/m (vanaf) Meer Informatie
  • Goed voor 30+ PE-punten/uren per jaar
  • Volg tot 10 actualiteiten sessies per jaar
  • Onbeperkt inspirerende Masterclasses
  • Schrijf je in voor praktijkgerichte Workshops
  • Lees PE-geaccrediteerde artikelen vanuit je luie stoel
  • Stel je vraag aan onze experts
  • 100% online, geen reistijden en verloren uren
  • 21 dagen op proef en beslis daarna pas